niedziela, 31 lipca 2011

Lekki torcik malinowo - borówkowy


Przepyszne, lekkie połączenie biszkoptu z masą waniliową i malinową, ze świeżymi borówkami i malinami...Pięknie wygląda i wybornie smakuje..
Wszystko bez użycia białego cukru(użyłam tylko cukru brzozowego - Ksylitolu).
Idealny dla cukrzyków i osób na 'lekkiej' diecie.Koniecznie spróbujcie.

BISZKOPT:
3 jajka
3 łyżki Ksylitolu (lub fruktozy)
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy na pianę, pod koniec dodajemy Ksylitol i nadal powoli miksujemy wrzucając kolejno żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przygotowane ciasto wylewamy na dużą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 minut.
Wyjmujemy i z jeszcze ciepłego zdejmujemy papier do pieczenia.

SOS MALINOWY:
300 g malin
3 łyżki Ksylitolu lub fruktozy

Maliny wraz z cukrem rozdrabniamy blenderem na gładki sos.
3 łyżki sosu malinowego rozprowadzamy na ciepłym jeszcze biszkopcie.

MASA SEROWO-WANILIOWA:
800 g serka waniliowego (użyłam Danio)
300 g śmietanki 30%
3 łyżki Ksylitolu lub fruktozy
3 łyżeczki żelatyny
300 g borówki amerykańskiej

Śmietankę ubić, pod koniec dodać Ksylitol i powoli miksując dodawać serek waniliowy.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i bardzo powoli miksując dodać do masy serowej.
Masę serową wylać na biszkopt nasączony sosem malinowym.
Na masę serową wysypać umyte i osuszone borówki i lekko je docisnąć.

MASA MALINOWA:
300 g śmietanki 30%
pozostała część sosu malinowego
2 łyżeczki żelatyny

Śmietanką ubić na sztywno, dodać pozostałą część sosu malinowego i dokładnie wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i dodać do masy. Masę malinową wylewamy na warstwę borówek i dokładnie wyrównujemy.

DEKORACJA:
200 g śmietanki 30 lub 36%
1 łyżka ksylitolu
2 łyżeczki żelatyny
200 g malin
100 g borówek

Śmietankę ubijamy pod koniec dodając Ksylitol.
Żelatynę rozpuścić w niedużej ilości gorącej wody, lekko przestudzić i połowę jej ilości dodać do ubitej śmietanki i wymieszać.
Szprycę napełniamy śmietanką i dekorujemy tort wg własnej fantazji. Wkomponywujemy maliny i borówki.
Resztą żelatyny smarujemy świeże owoce na wierzchu naszego tortu (robiłam to pędzelkiem)- gwarantuje to nam dłuższą trwałość i piękny wygląd.

U mnie tort nie doczekał kolejnego dnia...

czwartek, 28 lipca 2011

Pierożki z gruszką w sosie gorgonzola

Jedno z najlepszych połączeń składników jakie lubię to: gruszka, gorgonzola i orzechy włoskie... Łącze je w sałatkach, makaronach, mięsach.
Tym razem spróbowałam w pierożkach i efekt jak zwykle był wyśmienity...Delikatne,rozpływające sie w ustach...
Koniecznie spróbujcie.





CIASTO PIEROGOWE:
200 g mąki
140 ml wody
1 łyżka dobrej oliwy z oliwek
szczypta soli

SOS GORGONZOLA:
1/3 szklanki białego wina
100 g gorgonzoli dolce (cremoso)
garść posiekanych orzechów włoskich


Mąkę przesiać na stół, dodać sól i powoli wlewać wodę dokładnie zagniatając. Ciasto musi być miękkie i dać się łatwo wyrabiać. Zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans.
W tym czasie obieramy gruszkę kroimy na drobne kawałki.
Wałkujemy ciasto pierogowe na cieńki i szklanką wykrawamy kółka. Na każdym z nich kładziemy kawałek gruszki i dokładnie sklejamy.


W dużym garnku gotujemy wodę, solimy i dodajemy łyżeczkę oliwy.
Wrzucamy pierożki i gotujemy aż do wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze.

Przygotowujemy sos: do garnuszka wlewamy białe wino (u mnie cudowne Gran Feudo Chardonney) i gotujemy by zredukowało się do połowy odjętości (tak wiem, przy takim winie aż serce sie kraje) , a nastepnie dodajemy naszą wspaniałą Gorgonzolę. Mieszamy aż do uzyskanie kremowego, jednolitego sosu.

Pierożk polewamy sosem i posypujemy delikatnie uprażonymi na patelni orzechami włoskimi.

Sałata z krewetkami



Sałatki różnego rodzaju to moje główne menu - zwłaszcza podczas wakacji, gdy dziecko jest babcią ;)
Po przygotowaniu sosu zostało mi klika krewetek więc przygotowałam bardzo prostą i smaczną sałatę: sałata mieszana, pomidor, krewetki i oliwki z migdałami.
Do tego kilka kropli soku z cytryny, dobra oliwa z oliwek i gotowe.
Idealne do dania głównego.

Strozzapreti w sosie pomidorowym z krewetkami





Smak tego makaronu chodził za mną od czasu powrotu z Włoch. Pokusa zwyciężyła ze zmęczeniem i bólem głowy. Musiałam go zrobić.
Przepis na makaron i instrukcje przygotowania znalazłam tutaj:
http://www.cucinaitaliana.info/ricettepag/basi/strozzapreti/strozzapretiricette.htm
Bardzo fajnie pokazany jest sposób zwijania makaronu, ale ja poszłam trochę na żywioł :)



SKŁADNIKI NA MAKARON:
200 g semoliny
150 ml wody
szczypta soli


Do mąki, dodać sól i powoli wlewać wodę. Wyrabiamy ciasto aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Ciasto odstawiamy na 15 minut i wałkujemy na bardzo cieńki placek. Składamy na 3 części i kroimy makaron w szerokie paski. Następnie każdy pasek w rękach składamy na pól i skręcamy.



W dużym garnku gotujemy wodę z łyżeczką soli i łyżeczką oliwy. Na wrząca wodę pomału wrzucamy przygotowany makaron i gotujemy ok. 5 minut (musi być al dente).
Ugotowany makaron przelewamy zimna wodą.

SOS POMIDOROWO - KREWETKOWY:
8 sztuk krewetek tygrysich bez pancerza
5 dojrzałych pomidorów
ząbek czosnku
1/4 szkl. białego wina



Pomidory sparzamy gorącą wodą i zdejmujemy skórkę. Usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę (ja używam do smażenia oliwy z pestek winogron) i wrzucamy ząbek czosnku. Gdy sie przyrumieni wyjmujemy go widelcem i wrzucamy krewetki. Obsażamy po 2 minuty z każdej strony i wlewamy białe wino.
Po chwili dodajemy pokrojone pomidory.
Wszystko dusimy razem około 15 minut.
Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy wszystko razem.


Polecam gorąco...po prostu pycha!

środa, 27 lipca 2011

Igea Marina po 17 latach


Ta sama plaża po 17 latach...
17 lat jak jeden dzień, jakby czas stanął w miejscu...




Wieczór, plaża i restauracja przu samym brzegu morza.
Rybne MENU COMPLETO: gorąca foccacia z sola morską, ryby i owoce morza prosto z portu serwowane jako przystawki na ciepło i zimno: małże z wyrazistym i głębokim smakiem, sałatka z krewetek, małży, kalmarów i marchewki polane doskonałą oliwą z oliwek...
Przystawka przepyszna.




Kelner z niesamowicie długimi rękami przynióśł pierwsze danie: strozzapreti al sugo di canocchie
Makaron "hand made" kształtem przypominający zrolowany ręcznik w sosie pomidorowym z intensywnym smakiem langusty. Nie mogłam się oderwać od talerza...
Na drugiej połowie talerza strozzapreti z owocami morza i oliwą z oliwek.
Z żalem zostawiłam ponad połowe porcji...oczy chciały, ale brzuszek już nie dawał rady.
Wielki półmisek ryb i owoców morza z grilla na danie główne został częściowo tylko zjedzony... Na deser sordet cytrynowy z blue curacao....

Chyba jeszcze nie wróciłam ...ciągle chodze po plaży i zbieram muszle z piasku...

wtorek, 26 lipca 2011

Ciasta i desery



Ciasto z gruszkami i migdałową kruszonką





Placek jogurtowy z owocami i kruszonką





Affogato






Tort bezowy z kremem kawowym i jeżynami






Tort urodzinowy







Tarta z borówkami








Tartaletki z owocami







Tarta morelowa





Tort bezowy z kremem kawowym i letnimi owocami






Torcik z galaretką i borówką amerykańską





Ciasto z wiśniami i kruszonką





Placek ze śliwkami i kruszonką






Ciasto jabłkowe z bitą śmietaną





Oliwna tarta z owocami w dwóch odsłonach





Kruche ciastka owsiane









Muffiny z truskawkami







Czereśniowe tiramisu







Muffiny z czereśniami









Sernik truskawkowy na zimno






Czereśniowy deser z kremem z białej czekolady










Deser z truskawkami i serkiem ricotta









Muffiny z malinami







Truskawkowy krem z mascarpone







Tort biedronka





Muffiny z truskawkami



Crumble z truskawkami i rabarbarem



Babeczki z truskawkami i kremem migdałowo-czekoladowym





Maślankowy placek z truskawkami






Babeczki z truskawkami i przepysznym kremem mascarpone





Torcik mascarpone



Szybkie ciasto z rabarbarem



Pomysły na Tiramisu



Placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką



Pomysł na deser

Blog o jedzeniu, miłości i o tym co w życiu ważne lub całkiem nieistotne...


Blog o jedzeniu, życiu każdego dnia, pasji i miłości i odnajdowaniu siebie z każdym dniem....

Będzie o jedzeniu...o miłości do gotowania i eksperymentowania....
Będzie lekko, zmysłowo i aromatycznie....dietetycznie i bezcukrowo...
Będzie o miłości do kuchni , nie tylko włoskiej...
Będzie o wspólnej pasji i radości...
Będzie o podróżach.... smakach i zapachach miejsc...
Bedzie o tym jak szukać siebie i jak odnajdywać....

Słone wypieki


Ciastka z gorgonzolą

Sałatki




Sałatka z ryżem i wędzonym kurczakiem







Sałatka wiosenna






Sałatka włoska




Sałatka VIVA ITALIA







Sałatka z owoców morza







Sałatka z groszkiem i ananasem








Zielona sałatka z fetą






Sałatka z łososiem i truskawkami






Sałatka ze szparagami i polędwicą łososiową