poniedziałek, 16 lipca 2012

Mini pizze



Mini pizze przygotowane podczas finału na dania dla dzieci zorganizowany przez firmę Kupiec. Pizza nazywana przeze mnie "szklankową" - w zdrowym wydaniu z mąki pełnoziarnistej, płatków owsianych i mnóstwem świeżych warzyw. Ciasto ładnie wyrasta, jest pulchne i plastyczne.
Szybie i proste do wykonania. Mój synek je uwielbia :)


SKŁADNIKI:
ciasto:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej(użyłam żytnią)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka letniej wody
20-25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
4 łyżki oliwy

nadzienie:
1 szklanka sosu pomidorowego
1 mozzarella w kulce
1 op. mini mozzarelli
kilka plasterków szynki
dekoracja:
pomidorki koktajlowe, ogórek, papryka, kukurydza, szczypiorek, rzodkiewki, oliwki


Drożdże pokrusz, zalej 1/3 szklanki wody, dodaj cukier i 1 łyżkę mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 50 stopni
Do miski wsyp resztę mąki pszennej, mąkę żytnią i płatki owsiane. Wlej resztę wody i dokładnie wymieszaj. Po chwili dodaj sól.
Dodaj zaczyn drożdżowy, zagniataj 2-3 minuty i na koniec dodaj oliwę. Ciasto dokładnie wyrób. W razie konieczności podsyp mąką - może się trochę kleić..
Wyjmij ciasto z miski i wyrabiaj na stole. Jednolite i elastyczne ciasto obsyp mąką, włóż do miski i przykryj ściereczką.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15-20 minut.
W czasie wyrastania ciasta mozzarellę pokrój w małą kostkę, warzywa pokrój na plasterki, półplasterki - zależy od rodzaju dekoracji jaką chcesz wykonać.
Podrośnięte ciasto wyjmij z miski i formuj rękami małe pizze.
Układaj na wyłożonej papierem blaszce. Każdą pizzerinkę posmaruj cienką warstwą sosu pomidorowego. Wsadź je do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na 1,5 minut. Wyjmij i ponownie posmaruj sosem pomidorowym (około 1 łyżeczka na każdą) i ponownie wstaw do piekarnika. Po około 3 minutach wyjmij pizze i posyp je pokrojona mozzarellą.
Wstaw do piekarnika na około 5 minut. (Spód pizzerinek musi być złoty).
Pizze udekoruj mini mozzarellą, szynką i warzywami.

SMACZNEGO :)


8 komentarzy:

  1. Ja też bym ją uwielbiała, gdyby ktoś mi zrobił tak pyszną pizze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. super:) choc ja wole na cienszym ciescie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne, radosne pizzetki. Porywam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie na pewno zachęcają dzieciaki do jedzenia :)
    Czy w przepisie nie wkradł się mały błąd? Nie powinno być 20-25g drożdży zamiast dag? Bo ćwierć kilo drożdży to jakoś strasznie dużo ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie uśmiechnięte pizze, super i same zdrowe składniki, chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ha, jakie fajne śmieszki. Warto wykorzystać w razie najazdu dzieciaków i zrobić razem.

    OdpowiedzUsuń