sobota, 31 marca 2012

Sernik świąteczny doskonały!



Po raz pierwszy zdarzyło mi się, że nie zdążyłam sfotografować sernika w całości! Był pyszny! Kremowy i aksamitny. Po prostu doskonały. Trochę w klimacie sernika nowojorskiego. Polecam go gorąco nie tylko na święta!


SKŁADNIKI:
spód:
140 g ciastek pełnoziarnistych (użyłam Digestive)
70 rozpuszczonego masła
masa serowa:
900 g twarogu zmielonego 3 krotnie (użyłam serka Piątnica)
300 g drobnego cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 budyń waniliowy
3 duże jajka
3 żółtka
200 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)
2 łyżki aromatu waniliowego
polewa:
250 ml kwaśnej śmietany
3 łyżki drobnego cukru
3 łyżki soku z cytryny


Ciastka rozdrobnić blenderem na piasek i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia , a masę ciasteczkową wcisnąć w dno. Wsadzić na kwadrans do zamrażarki. Ser zmiksować z 300 g cukru, jajkami, żółtkami, mąką, budyniem i 200 g kwaśnej śmietany. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać. Sernik przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° na około 90 minut (środek musi sie ściąć). Resztę kwaśnej śmietany - 250 g - wymieszać z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami soku z cytryny. Przestudzony sernik posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc).



piątek, 30 marca 2012

Sałatka z kurczakiem i gorgonzolą



Syta i bardzo konkretna sałatka. Bardzo aromatyczna i wyraźna w smaku dzieki dodatku gorgonzoli. Doskonała nie tylko na lunch...

SKŁADNIKI:
mix sałat
1 ugotowana lub zgrillowana pierś kurczaka
1/2 awokado
1/4 szklanki suszonej żurawiny
1/4 szklanki orzechów włoskich
2 grube plastry gorgonzoli
dressing: 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka musztardy, 4 łyżki oliwy


Kurczaka, awokado i gorgonzole pokroić w kostkę. Sałaty wrzucić do dużej miski. Dodać kurczaka, awokado, żurawinę ii orzechy. Lekko wymieszać. Na wierzchu ułożyć kostki gorgonzoli.
Dressing: oliwę połączyć z octem, dodać musztardę i całość dokładnie wymieszać.
Polać sałatkę przed podaniem.


czwartek, 29 marca 2012

100 000 wizyt przekroczone i KONKURS !!!



Mój blog przekroczył magiczną liczbę 100 000 wizyt! Dziękuję, dziękuje, dziękuje!

Wielkie buziaki dla Mojegoo Połówka za natchnienie i inspirację - GRAZIE AMORE MIO!!!
Ale to dzięki Wam Moi Drodzy Czytelnicy( rodzina, znajomi i nieznajomi :) w kilka miesięcy osiągnęłam taki wynik i jestem z niego naprawdę dumna!
Odwiedzacie moje blogi, czytacie, gotujecie ... i tym samym motywujecie mnie każdego dnia.
Liczba wizyt, przemiłe komentarze i liczba obserwujących bloga zachęca do dalszej pracy i chęci ulepszania swojego warsztatu kuchennego i bloga, choć talentu informatycznego z całą pewnością nie posiadam :)
Dziękuję, że jesteście!!!


TERAZ KONKURS!

Do wygrania są książki o tematyce kulinarnej z przepysznymi przepisami - przedstawione na zdjęciu.
Zasady są proste:
1. Trzeba polubić POMODORO E BASILICO na facebooku - na przykład TUTAJ
2. W komantarzach do posta podać przepis na danie w skład którego wchodzi: pomidor i bazylia :) oraz podać swojego maila
3. Napisać, którą pozycję z przedstawionych książek chcielibyście otrzymać.

Na zgłoszenia czekam do wtorku 3 kwietnia. Listę laureatów podam 4 kwietnia.

Czekam na Wasze przepisy!

środa, 28 marca 2012

Krem z mascarpone z czekoladą i truskawkami



Idealny deser na każdą okazję. Delikatny krem z serka mascarpone z kawałkami czekolady i truskawkami...


SKŁADNIKI:
340 g mascarpone
2 jajka
4 łyżeczki cukru
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
truskawki
kilka biszkoptów
likier czekoladowy


Gorzką czekoladę posiekać na małe kawałki.
Jajka dokładnie umyć i oddzielić białka od żółtek. Serek mascarpone wyłożyć do miski, dodać cukier i żółtka i zmiksować na jednolity krem. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę delikatnie przełożyć do miseczki z żółtkami i serkiem, dodać posiekaną czekoladę. Wszystko delikatnie wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę.
Na dnie pucharków ułożyć po biszkopcie i zalać 1 łyżką likieru czekoladowego.
Truskawki pokroić na plasterki.
Na biszkopcie układamy warstwami krem i truskawki. Ostatnią warstwą powinien być krem.
Dekorujemy truskawkami i czekoladą.
SMACZNEGO:)

Indycze króliczki na brokułowej trawce



Szybkie i proste danie, które ucieszy naszych najmłodszych. Delikatne mięso z indyka i brokułowe puree. Mój synek był zachwycony!


SKŁADNIKI:
500 g dobrego mięsa mielonego z indyka
Fix Kotlety mielone Knorr
3 łyżki jogurtu greckiego
1 brokuł

Fix Kotlety mielone Knorr przygotować według przepisu na opakowaniu. Fix wymieszać dokładnie z mięsem z indyka. Mięso ułożyć jak placek o grubości 1 cm na zwilżonej folii aluminiowej i foremką do ciastek wykrawać króliczki. Na patelni rozgrzać olej. Delikatnie zdejmować króliczki płaska łopatką z folii i smażyć z obu stron. Odkładać do osączenia na ręczniku papierowym.Brokuła ugotować, przestudzić i blenderem zmiksować na puree. Dodać jogurt grecki i doprawić do smaku.Puree z brokuła rozłożyć na płaskim talerzu, na nim układać usmażone indycze króliczki.
SMACZNEGO :)

>

wtorek, 27 marca 2012

Sfilatino z ricottą i szpinakiem



Podobno zrobiłam doskonałe SFILATINO ! Podobno, ponieważ robiąc to nie miałam pojęcia, że wymysł mojej wyobraźni kulinarnej ma formę i nazwę! Teraz już wiem, że we Włoszech to rodzaj "nadziewanej bagietki". W pizzeriach jest to coś w rodzaju zawiniętej pizzy z nadzieniem najczęściej z sosu pomidorowego i mozzarelli. Nieskromnie przyznaję, że smakowało rewelacyjnie! Potrawa może nie powala swoim wyglądem, ale z tym nadzieniem była przepyszna!

SKŁADNIKI:
gotowy płat ciasta na pizzę
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
300 g świeżego szpinaku (użyłam baby)
100 g ricotty
100 g gorgonzoli lub innego sera z niebieska pleśnią
parmezan
sól i pieprz do smaku


Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulkę i zeszklić. Dodać posiekany drobno ząbek czoasnku.Po chwili dodać szpinak i poddusić go by zwiędł. Patelnie zdjąć z ognia. Do szpianku dodać ricottę i całość doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Gorgonzolę pokroić w kostkę.
Ciasto rozłożyć na stole na dużym kawałku papieru do pieczenia. Na środku ułożyć szpinakowe nadzienie.


Krótsze boki ciasta zawinąć do środka, a ciasto za pomocą papieru zawinąć ciasno w roladę ( u mnie na początku było całkowicie owinięte w papier do pieczenia.
Przenosimy nasze sfilatino na blachę do pieczenia i wsadzamy do piekarnika (piekłam na termoobiegu). Po 10-12 minutach rozwijamy papier by ciasto się zezłociło, posypujemy startym parmezanem i pieczemy kolejne 10 minut.
Roladę wyjmujemy, studzimy około 10 minut i kroimy.
SMACZNEGO :)





poniedziałek, 26 marca 2012

Niedzielny deser Kubusia



Deser skomponowany przez mojego 6-letniego synka.
Koncepcja jego i wykonanie prawie też (tylko trochę pomogłam) ;)
Stwierdził, że deser był tak pyszny, że muszę go "wpisać w Internet", co też czynię... :)



SKŁADNIKI:
250 g mrożonych malin
kisiel wiśniowy
200 g gęstego jogurtu naturalnego
100 g śmietanki kremowej
cukier do smaku(ja użyłam cukru brzozowego)

Maliny wysypać do salaterek.Kisiel przygotować wg przepisu na opakowaniu i zalać nim maliny. Odstawić do zastygnięcia.
Kremówkę ubić na sztywno i połączyć z jogurtem, dosłodzić wg uznania.
Krem śmietanowo-jogurtowy wylać na maliny i schłodzić pół godziny w lodówce(u mnie schłodzenia nie doczekały;))

SMACZNEGO:)

piątek, 23 marca 2012

Sałatka z kurczakiem i quinoa



Lekka, orzeźwijająca sałatka, a zarazem bardzo syta. Z powodzeniem może zastąpić obiad. Bardzo zdrowa, pięknie wygląda i świetnie smakuje. Czy trzeba czegoś więcej ? Polecam! :)


SKŁADNIKI:
3/4 szklanki quinoa(komosy ryżowej)
1 duża, ugotowana pierś kurczaka
1 pomarańcza
1/2 awokado
1/2 granatu
2 łyżki orzeszków pinii
sól i pieprz do smaku
1-2 łyżki dobrej oliwy z oliwek


Quinoa ugotować w osolonej wodzie proporcji 1:2 (1 porcja kaszy na 2 porcje wody). Ostudzić. Pomarańczę przekroić na pół, wydrążyć (użyjemy pomarańczowych miseczek do sałatki), a miąższ pokroić w kostkę.
Awokado i kurczaka także pokroi w niewielką kostkę. Pestki granatu wydrążyć.
Quinoa wymieszać w miseczce z kurczakiem, awokado, pomarańczem i pestkami granatu. Dolać łyżkę oliwy, doprawić solą i pieprzem. Sałatką napełnić wydrążone pomarańcze. Posypać orzeszkami pinii i podawać.


Cielęcina za śliwkami w cieście francuskim



Delikatne i pyszne mięsko w chrupiącym cieście francuskim. Wspaniale smakowało z konfiturą z żurawiny. Wykwintne danie nie tylko na święta...


SKŁADNIKI:
800 g cielęcina bez kości
1/2 białego wina wytrawnego
10 śliwek suszonych
1 jajko
1 op. ciasta francuskiego
1 łyżka mleka
1 op. szynki parmeńskiej w plastrach
1 op.Marynaty do mięs Knorr


Mięso czyścić z błon, rozkroić na płaski placek i lekko rozbić. Marynatę do mięs Knorr wymieszać z olejem i rozmarować z obu ston na mięsie. Wsadzić do lodówki na kilka godzin ( u mnie cała noc).
Na zamarynowanym mięsie układamy śliwki suszone, przykrywamy je plastrami szynki parmeńskiej i zwijamy ściśle w roladę. W kilku miejscach związać sznurkiem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia, wlać wino i wsadzić do piekarnika. Piec 90 minut od czasu do czasu podlewając mięso wytworzonym podczas pieczenia sosem. Roladę wystudzić.
Ciasto francuskie rozłożyć, ułożyć na nim przestudzoną roladę. Mięso dokładnie zawinąc w ciasto, zawijająć końce ciasta pod spód. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć roladę i posmarować ją jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wsadzić mięso i piec około 25 minut. Roladę lekko przestudzić i pokroić na kawałki. Podawać z konfiturą z żurawiny.
SMACZNEGO :)

czwartek, 22 marca 2012

Sernik straciatella z pomarańczami


Pyszny, wyśmienity, rozkoszny, wyborny, zachwycający!!!
Po prostu sernik, który musicie upiec!
Moja druga połowa uwielbia połączenie czekolady i pomarańczy oraz smak straciatteli, więc postanowiłam połączyć to wszystko razem. I efekt był wspaniały!
Jest to mój całkowicie autorski przepis i z rezultatu byłam niezwykle dumna! Kremowy sernik
z nutą pomarańczy i dobrze wyczuwalnymi kawałkami czekolady. Szybki i prosty do zrobienia,
a w smaku rewelacyjny! Po prostu poezja na talerzu...
Koniecznie spróbujcie.


SKŁADNIKI:
SPÓD:
210 g ciastek pełnoziarnistych
110 g roztopionego masła
MASA SEROWA:
150 g serka ricotta
400 g twarogu 3 krotnie mielonego
100 g kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru (dałam 1/2 szklanki cukru brzozowego)
2 jajka
2 łyżki skrobii ziemniaczanej (lub mąki ziemniaczanej)
skórka starta z 1 pomarańczy
1 łyżka likieru pomarańczowego np. cointreau (można pominąć)
1 tabliczka dobrej, ciemnej czekolady
WIERZCH:
pomarańcza
czekoladki o smaaku pomarańczy



Formę tortową o średnicy 22 wyłożyć folią aluminiową. Ciastka na spód rozdrobnić blenderem i wlać roztopione masło. Połączyć z ciastkami. Masę ciasteczkową wgnieść w dno tortownicy i piec około 8-10 minut w 180 stopniach. Upieczony spód ostudzić.

Czekoladę posiekać na kawałki - niezbyt drobno.
Wszystkie serki i śmietanę włożyć do miski i zmiksować. Dodać cukier, skórkę z pomarańczy,jajka, likier i mąkę. Krótko zmiksować do połączenia skłądników.
Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać łyżką.
Masę serową wylać na wcześniej podpieczony spód. Przykryć od góry folią aluminową i wsadzić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 90 minut.

Po upieczeniu sernik pozostawić w godzinę w piekarniku, ostudzić - najlepiej zostawić na noc w lodówce. Udekorować pomarańczami, skórką pomarańczową i czekoladą.

SMACZNEGO :)




wtorek, 20 marca 2012

Polędwiczki wieprzowe z grzybami



U mnie nadal grzybowo! :) Mięsko, które bardzo zasmakowało mojej drugiej Połowie. Delikatne i aromatyczne. Podałam je z pieczonymi ziemniakami i sałatą z pomidorami. Polecam!


SKŁADNIKI:
1 polędwiczka wieprzowa
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
300 g mrożonych grzybów (u mnie prawdziwki)
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki czerwonego wina
przyprawy: sól, pieprz, majeranek


Mięso oczyścić z błon, potrzeć roztartym ząbkiem czoasku, majerankiem, solą i pieprzem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Grzyby i cebulkę drobno posiekać
. Na patelni podsmażyć cebulkę, dodać grzyby i smażyć aż do wyparowania całego sosu.
Doprawić do smaku i wystudzić.
Do wystudzonych grzybów dodaejmy jajko i bułkę tartą. Wymieszać.
Polędwiczkę naciąć wzdłuż na całej długości, ale nie do końca - by stwarzała wrażenie "otwartej książki".
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć polędwiczkę przez kilka minut z obu stron.
Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i w nacięcie wkładamy farsz. Podlewamy winem, dolewając odrobinę wody.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 minut.
Po upieczeniu odstawiamy na chwilę i kroimy na plastry.



poniedziałek, 19 marca 2012

Krem grzybowy z grzankami



Wiosna za oknem, ale mnie naszło jesiennie - na grzyby. Zresztą ja kocham grzyby i chętnie je jem przez okrągły rok. Zupka była pyszna! Kremowa i bardzo aromatyczna. Polecam!

SKLADNIKI:
200 g mrożonych grzybów ( u mnie podgrzybki i borowiki)
2 dymki
1/2 szklanki suszonych grzybów
1 l bulionu grzybowego
100 ml śmietanki kremowej
2 kromki chleba pszennego
2-3 łyżki masła


Grzyby rozmrozić i osączyć.
uszone grzyby zalać gorącą wodą i odstawic na 30 minut.
Dymke posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić dymkę i zeszklić, po chwili dodać rozmrożone i osuszone grzyby, wlac wino i poddusić kilka minut. Całość przełożyć do głędokiego garnka, dodać bulion grzybowy, namoczone grzyby i gotowac pod przykryciem około 30 minut.
Po tym czasie zupę zmiksować blenderem i dodac kremową śmietankę.
GRZANKI: Chleb pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić chleb i chwile podsmażyć. Podawać grzanki do gorącej zupy.
SMACZNEGO :)



sobota, 17 marca 2012

Egzotyczna sałatka z małżami



Obiecany przepis na sałatkę egzotyczną z małżami, którą przygotowywałam na warsztatch Knorra. Ja bardzo lubię słodko-wytrawne połączenia więc mi bardzo smakowała. Podane proporcje są dla "małej armii" więc od razu radzę zmniejszyć je o połowę. Cytuje orginalny przepis Knorra.


SKŁADNIKI:
10 g świeżego imbiru
3 pomarańcza
1/4 papryczki chilli
1 pęczek kolendry
150 ml oliwy z oliwek
2 łyzki octu winnego
50 ml soku z passion fruits
1 kostka rosół z kury Knorr
500 g mixu sałat
2 cykorie
2 szalotki
2 awokado
400 g szynki parmeńskiej
małże 200 gramów
bagietka



Podsmaż na 20 ml oliwy dwie, drobno posiekane szalotki i chili, a następnie przełóż je do miksera.
Dodaj połowę kostki rosołowej Knorr, sok z passion fruits, drobno starty imbir, otartą skórkę z 1 pomarańczy, ocet winny i 100 ml wody. Wszystko razem zmiksuj wlewając powoli oliwę.
W misce rozetrzyj ok. 30 ml oliwy z drugą połową kostki rosołowej Knorr. Do powstałej marynaty wrzuć małże, obtocz je dokładnie i odstaw na 10 minut, po czym usmaż na grillu.
Awokado obierz, przekrój na pół i usuń pestkę. Owoc przekrój jeszcze raz na pół i pokrój w plastry. Pomarańcze obierz ze skóry, usuwając białą część owocu, a nastepnie wytnij z nich filety. Owoce wymieszaj w dużej misce z dressingiem, sałatą i posiekaną kolendrą.
Bagietkę pokrój w długie, ale cienkie kromki. Kromki zgrilluj opiekając z obu stron.
Sałatę rozłóż w odpowiednie naczynia wkładając do środka zgrillowaną bagietke, zwiniety plaster szynki parmeńskiej i małże.


piątek, 16 marca 2012

Aromatyczny pstrąg z jabłkami i imbirem



W ostatnim czasie coraz bardziej lubię pstrągi. Bez problemu można dostać świeże w każdym większym sklepie, są smaczne i szybko je można przygotować. Dzisiaj polecam Wam szybkie danie z ich udziałem - niesamowicie aromatyczne i lekkie danie...Koniecznie spróbujcie...przepyszne...



SKŁADNIKI:
2 duże wypatroszone pstrągi
1/2 cytryny
1 duże twarde jabłko:
2 łyżki stopionego masła
sól morska
ZALEWA: 1/4 szklanki białego wina
1/4 soku jabłkowego
sok z pół cytryny
1,5 łyżki miodu
kawałek świeżego imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu

Pstrągi umyć, osuszyć i natrzeć wewnątrz i zewnątrz solą, skropić lekko sokiem z cytryny.
Jabłko i imbir obrać. Jabłko pokroić w ósemki, imbir w plasterki.
Do wewnątrz ryby włożyć kilka plasterków jabłka i imbiru.
Wino połączyć z sokiem z cytryny, miodem, cynamonem i łyżeczką startego, świeżego imbiru. Zalewę wylać na rybę. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę żaroodporną wysmarować masłem. Ryby umieścić w naczyniu i polać stopionym masłem. Do kubka wlać wino i wymieszać z miodem, imbirem, cynamonem i sokiem jabłkowym. Rybę wstawić do piekarnika na 8 minut i po tym czasie przewrócić ją na drugą stronę i polać przygotowaną zalewą. Piec razem 15 minut.

czwartek, 15 marca 2012

Sernik nowojorski



Mój pierwszy sernik nowojorski - przepis jest składową wielu przepisów znalezionych w necie
Według mnie wyszedł idealnie! Nie był zbyt słodki, zbity, z delikatną polewą z kwaśnej śmietany. Bardzo szybki i prosty do wykonania. Rewelacyjnie komponuje się ze świeżymi owocami lub owocami w żelu.
Gorąco polecam!


SKŁADNIKI:
spód:
140 g ciastek pełnoziarnistych
70 rozpuszczonego masła
masa serowa:
900 g twarogu zmielonego
250 g drobnego cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 duże jajka
1 żółtko
200 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)
polewa:
250 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki drobnego cukru
2 łyżki soku z cytryny


Ciastka rozdrobnić blenderem na piasek i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia , a masę ciasteczkową wcisnąć w dno. Wsadzić na kwadrans do zamrażarki. Ser zmiksować z 250 g cukru, jajkami, żółtkiem, mąką i 200 g kwaśnej śmietany. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać. Sernik przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° na około 90 minut (środek musi sie ściąć). Resztę kwaśnej śmietany - 250 g - wymieszać z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami soku z cytryny. Przestudzony sernik posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc).