wtorek, 24 stycznia 2012

Kurczak ze szpinakiem i ricottą



Bardzo lekka, dietetyczna i przepyszna potrawa. Kurczak dzięki gotwaniu na parze jest wilgotny i soczysty, a szpinak z ricottą to połączenie doskonałe! Gorąco polecam!

SKŁADNIKI:
2 duże piersi z kurczaka
150 g świeżego szpinaku
60 g ricotty
sól
pieprz
czosnek
łyżka oliwy



Piersi kurczaka umyć osuszyć i naciąć wzdłuż tworząc z mięsa kotlecik w kształcie serca. Lekko rozbić. Posypać solą i pieprzem.
Na patalni rozgrzać oliwę i wrzucić szpinak. Poddusić kilka minut, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Do szpinaku dodać ricottę i dokładnie wymieszać. Masę szpinakową nałożyć na środek kotletów, dokładnie złożyć i spiąć wykałaczkami. Przygotowane roladki gotować na parze około 20-25 minut.
SMACZNEGO!




Przepis dołączam do konkursu Mistrzowie Patelni w kategorii Vivat ser!

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takiego nadzianego kurczaka :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdzie w okolicy nie mogę dostać ricotty... jak narazie szpinak łączyłam z fetą, ale dzielnie czekam na to, aż ricotta się pojawi ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Szpinak to moja wielka milosc :) Skusilabym sie na takie roladki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio często pojawia się w mojej kuchni połączenie ricotty i szpinaku, ale w kurczaku jeszcze nie próbowałam :) Bardzo ładnie to razem wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudo ! Muszę wypróbować ten przepis. Uwielbiam szpinak , a ten kurczak świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. robiłam kiedyś podobne, są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń