wtorek, 24 stycznia 2012
Kurczak ze szpinakiem i ricottą
Bardzo lekka, dietetyczna i przepyszna potrawa. Kurczak dzięki gotwaniu na parze jest wilgotny i soczysty, a szpinak z ricottą to połączenie doskonałe! Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
2 duże piersi z kurczaka
150 g świeżego szpinaku
60 g ricotty
sól
pieprz
czosnek
łyżka oliwy
Piersi kurczaka umyć osuszyć i naciąć wzdłuż tworząc z mięsa kotlecik w kształcie serca. Lekko rozbić. Posypać solą i pieprzem.
Na patalni rozgrzać oliwę i wrzucić szpinak. Poddusić kilka minut, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Do szpinaku dodać ricottę i dokładnie wymieszać. Masę szpinakową nałożyć na środek kotletów, dokładnie złożyć i spiąć wykałaczkami. Przygotowane roladki gotować na parze około 20-25 minut.
SMACZNEGO!
Przepis dołączam do konkursu Mistrzowie Patelni w kategorii Vivat ser!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam takiego nadzianego kurczaka :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńnigdzie w okolicy nie mogę dostać ricotty... jak narazie szpinak łączyłam z fetą, ale dzielnie czekam na to, aż ricotta się pojawi ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSzpinak to moja wielka milosc :) Skusilabym sie na takie roladki!
OdpowiedzUsuńSzpinak...mniam!:)
OdpowiedzUsuńOstatnio często pojawia się w mojej kuchni połączenie ricotty i szpinaku, ale w kurczaku jeszcze nie próbowałam :) Bardzo ładnie to razem wygląda!
OdpowiedzUsuńCudo ! Muszę wypróbować ten przepis. Uwielbiam szpinak , a ten kurczak świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś podobne, są pyszne :)
OdpowiedzUsuń