piątek, 20 stycznia 2012
Rybna saltimbocca
Filety z dorsza zrobione na "saltimboccę", (którą uwielbiam :)). Bardzo smaczne połączenie delikatnej ryby, szałwi i intensywnego smaku szynki parmeńskiej. Goraco polecam!
SKŁADNIKI:
2 filety z dorsza
4 plastry szynki parmeńskiej
listki świeżej szałwii
1/3 szklanki białego wina
1 szklanka dobrego sosu pomidorowego
sok z cytryny
sól
pieprz
olej do smażenia
Filety z dorsza pokroić na mniejsze kawałki,skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Na każdym kawałku położyć listek szałwii, na nim plasterek szynki parmeńskiej. Spiąć wykałaczką.
Na patelni rozgrzać olej i kłaść rybę stroną z szynką. Lekko zezłocić, obrócić i wlać wino. Poddusić kilka minut i zdjąć z ognia.
Sos pomidorowy podgrzać, doprawić i przełożyć na półmisek.
Rybe kłaść na sosie pomidorowym i od razu podawać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Podoba mi sie! Szkoda, ze tak rzadko miewamy gosci, wiec i okazji do czestowania takimi przekaskami nie ma...
OdpowiedzUsuńSwietna ta Twoja rybna wersja ! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńLubię Twoje pomysłowe przepisy. Wyglądają bardzo apetycznie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńświetne! połączenie ryby z wędliną:) bardzo fajna przystawka! jak dojdę do siebie i wyprawię jakąś imprezę, to wypróbuję :):):)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię łączyć rodzaje mięs, bo wbrew pozorom to są bardzo smaczne dania
OdpowiedzUsuńRobilam podobna na Sylwestra! Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńa ja ostatnio myślałam i myślałam, co zrobić z resztką szynki parmeńskiej... i wylądowała na kanapce :(
OdpowiedzUsuńuwielbiam dorsza:) czekam na kolejne rybne przepisy:)
OdpowiedzUsuń