wtorek, 10 stycznia 2012
Sałatka z krewatkami, kaki i gorgonzolą
Sałatka, która łączy ze sobą różne smaki, jest rewelacyjna jako dodatek do obiadu lub na lunch. Doskonale skomponowała się z przepysznym sushi przygotowanym przez moją "psiapsiółkę". Podobno zniknęła cała tego samego dnia, więc o lepszą reklamę chyba nie trzeba. Koniecznie spróbujcie.
SKŁADNIKI:
1 opakowanie rukoli
1 owoc kaki
5 pomidorków koktailowych
50 g sera gorgonzola
250 g krewetek Black Tiger (użyłam mrożonych,gotowanych)
5 suszonych pomidorów
1/2 cytryny
DRESSING:
4 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
1 łyżka octu winnego
1 łyżka miodu
Krewetki rozmrozić, sparzyć gorącą wodą i wysuszyć. Kaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pomidorki koktailowe pokroić na ćwiartki, suszone pomidory w mniejsze kawałki. Gorgonzolę pokroić w kostkę.
Na płaskim talerzu układamy rukolę, a na niej pokrojony owoc kaki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie układamy krewetki, pomidorki, pomidory suszone i gorgonzolę. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Do szklanki wlewamy płynny miód i mieszamy go z octem winnym. Dodajemy oliwę z pomidorów i dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem i natychmiast podajemy.
-
Przepis dołączam do zabawy "Mistrzowie Patelni" w kategorii Sałatkowe Inspiracje.
www.neoflam.pl
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pięknie się prezentuje, składniki idealnie dobrane:) Taką sałatkę, to coś co bardzo chętnie zjadłabym na lunch:)
OdpowiedzUsuńMniam, ale piękności! extra wygląda i musi być rewelacyjne w smaku!
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie, tak kolorowo i slonecznie¬
OdpowiedzUsuńPięknie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńcudnie wyglada:)
OdpowiedzUsuń