wtorek, 10 stycznia 2012

Sałatka z krewatkami, kaki i gorgonzolą




Sałatka, która łączy ze sobą różne smaki, jest rewelacyjna jako dodatek do obiadu lub na lunch. Doskonale skomponowała się z przepysznym sushi przygotowanym przez moją "psiapsiółkę". Podobno zniknęła cała tego samego dnia, więc o lepszą reklamę chyba nie trzeba. Koniecznie spróbujcie.

SKŁADNIKI:
1 opakowanie rukoli
1 owoc kaki
5 pomidorków koktailowych
50 g sera gorgonzola
250 g krewetek Black Tiger (użyłam mrożonych,gotowanych)
5 suszonych pomidorów
1/2 cytryny
DRESSING:
4 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
1 łyżka octu winnego
1 łyżka miodu


Krewetki rozmrozić, sparzyć gorącą wodą i wysuszyć. Kaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pomidorki koktailowe pokroić na ćwiartki, suszone pomidory w mniejsze kawałki. Gorgonzolę pokroić w kostkę.
Na płaskim talerzu układamy rukolę, a na niej pokrojony owoc kaki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie układamy krewetki, pomidorki, pomidory suszone i gorgonzolę. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Do szklanki wlewamy płynny miód i mieszamy go z octem winnym. Dodajemy oliwę z pomidorów i dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem i natychmiast podajemy.



-




Przepis dołączam do zabawy "Mistrzowie Patelni" w kategorii Sałatkowe Inspiracje.

www.neoflam.pl

5 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje, składniki idealnie dobrane:) Taką sałatkę, to coś co bardzo chętnie zjadłabym na lunch:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, ale piękności! extra wygląda i musi być rewelacyjne w smaku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada pysznie, tak kolorowo i slonecznie¬

    OdpowiedzUsuń