czwartek, 19 stycznia 2012
Pierogi z mięsem
Pierogi mocno mięsne chodziły za mną już długo. Danie jest bardzo czasochłonne i odwlekałam to ciągle na "kolejny weekend". W końcu odłożyłam inne rzeczy i spędziliśmy z dzieckiem upojne godziny przy robieniu pierogów.
Dziecięce rączki okazały się pomocne nie tylko przy wykrawaniu ciasta, ale także mieleniu mięsa, próbowaniu go i doprawianiu...:)
SKŁADNIKI:
ciasto pierogowe:
300 g mąki pszennej
ok. 250 ml gorącej wody
2 łyżki masła
nadzienie:
0,5 kg wołowiny
1 pierś kurczaka
2 marchewki
1 cebula
sól
pieprz
ziele angielskie
1 jajko
Nadzienie:
W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucić obraną marchwkę i cebulę, wołowinę pokrojoną na mnijesze kawałki i kurczaka. Dodać łyżeczkę soli, 2-3 ziarnka ziela angielskiego i ugotować do miękkości.( W przypadku wołowiny może to trwać kilkadziesiąt minut).
Przestudzić.
Wyjąć wszystkie składniki nadzienia i odcedzić.
Następnie mięso, marchewkę i cebulę zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia mięsa.
Dodać surowe jajko, doprawić pieprzem.
Ciasto pierogowe:
Mąkę z solą wysypać na stół. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić.
Wlewać je stopniowo do mąki i wyrabiać. Ciasto wygniatać przez klilka minut by było jednolite i spężyste. Podsypać mąką w razie potrzeby.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 30 mminut by odpoczęło.
Po tym czasie wyrobić przez chwilę i rozwałkować na stole podsypanym mąką na cienki placek.
Z ciasta szklanką lub foremką wycinać kółka.
Na środek każdego ułożyć łyżeczkę nadzienia. Pierożki dokładnie sklejać na brzegach.
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i kolejno wrzucać pierogi.
Najlepiej robić to partiami. Gdy pierożki wypłyną pogotować jeszcze około 30 sekund i delikatnie wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać z zasmażaną cebulką.
SMACZNEGO :)
Przepis dodaje do konkursu Mistrzowie patelni w kategorii Domowa pierogarnia.
www.neoflam.pl
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ech, gdybym tylko byla mniej leniwa, to pewnie lepilabym pierogi troche czesciej... No nic, przynajmniej popatrze sobie na twoje idealnie zgrabne cudenka :)
OdpowiedzUsuńNiezły i smaczny efekt wspólnej pracy! Pozdrawiam Was!
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobnie ;) Piękne, wzorowe pierogi! :)
OdpowiedzUsuńz mięsem to moje ulubione.
OdpowiedzUsuńmniam! mogłabym jeść kilka razy w tygodniu :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie!
OdpowiedzUsuńale pysznie wyglądają :D zjadłabym z 30 :DDD
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
chyba wszyscy zaczniemy cmokać monitory :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają te pierożki:) Zapraszamy do nas:)Pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuń