piątek, 13 stycznia 2012

Korzenna sałatka śledziowa


Kolejna propozycja na wykorzystanie poswiatecznych nadmiarów śledzia. Lekka sałatka w wersji korzenno-słodkiej. Nie powaliła mnie osobiście na kolana, ale była miłą odmianą.

SKŁADNIKI:
4 filety śledziowe typu matias
1 jabłko
1 filiżanka rodzynek
1 łyżka soku z cytryny
150 g jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
1/4 łyżeczki cynamonu


Filety śledziowe namoczyć przez godzinę w wodzie, a następnie pokroić w kosteczkę.
Jabłko pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.
Połączyć śledzia, jabłko i rodzynki. Dodać jogurt, przyprawy. Odstawić na godzinę do lodówki, by składniki się "przegryzły".

1 komentarz: