czwartek, 2 sierpnia 2012

Pyszne ciasto z wiśniami i kruszonką





To była miłość od pierwszego wejrzenia. Zobaczyłam to ciasto i od razu wiedziałam, że muszę je zrobić....Kruche ciasto, wiśnie w kisielu i dużo kruszonki...wszystko co tygrysy lubią najbardziej ;)
I faktycznie ciasto aż się rozpływało w ustach, kruche i delikatne z lekko kwaskowatymi wiśniami, słodkim kisielem i kruszonką pachnącą migdałami...
Przepis znaleziony na blogu Słodkie fantazje i tam tez znajdziecie oryginalny przepis na to ciasto.
Ja je troszkę zmodyfikowałam i nie dałam np. tartych migdałów do kruszonki (nie miałam po prostu).
To jedno z najlepszych, kruchych ciast jakie jadłam. Koniecznie spróbujcie.



SKŁADNIKI:
ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
16 g cukru waniliowego
2 żółtka
150 g zimnego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu migdałowego
nadzienie wiśniowe:
500 g wydrylowanych wiśni
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
100 g masy marcepanowej
100 g masła
1 łyżeczka aromatu migdałowego


Przed rozpoczęciem pieczenia masę marcepanową wstaw do lodówki.
Wiśnie wydryluj, zasyp cukrem i odstaw na godzinę.Przemieszaj od czasu do czasu.
Ciasto:
Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Do maki dodaj posiekane, zimne masło, aromat i żółtka. Zagniataj do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folie spożywcza i wsadź do lodówki na około godzinę.
Po upływie czasu ciasto rozwałkuj na stole podsypanym mąką i wyłóż nim nasmarowaną masłem tortownice (zostaw 2-3 cm bok) lub formę do tarty. Spód ponakłuwaj widelcem.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.
nadzienie:
Wiśnie umieść na sicie by odsączyć sok. Z utworzonego soku odlej 1/3 szklanki, dodaj do niego mąkę ziemniaczana i dokładnie wymieszaj.
Resztę soku zagotuj. Do gotującego soku wlej mąkę rozpuszczoną w soku i dokładnie wymieszaj aż sok zgęstnieje. Dodaj wiśnie, wymieszaj i zdejmij z ognia.
Powstały kisiel przestudź, a następnie wylej na podpieczony spód.
kruszonka:
Masło rozpuść. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj stopione masło i olejek migdałowy. Rozetrzyj palcami tworząc grudki ciasta..
Marcepan zetrzyj na tarce i dodaj do kruszonki. Powstałą kruszonka posyp ciasto.
Wstaw ponownie do piekarnika na około 25-30 minut - do zezłocenia kruszonki.
Po upieczeniu ciasto przestudź i podawaj. Można posypać lekko cukrem pudrem dla lepszego efektu :)
Smacznego :)















17 komentarzy:

  1. To ciasto wygląda jak moje ulubione z pobliskiej cukierni :) Ciekawy pomysł na dodatek kisielu do nadzienia, już wiem skąd jego zwartość :) Bardzo chętnie wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. ta kruszonka do mnie przemawia, w ogóle całość warta grzechu:)

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  3. No i masz: teraz ja sie zakochalam i juz wiem, ze tez bede musiala je zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie wygląda. Aż zgłodniałam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ono pięknie wygląda! Też się w nim zakochałam. I jak ja mam się zacząć odchudzać? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mały kawałek nikomu jeszcze nie zaszkodził ;) i owoce to dużo witamin ;)
      ja zawsze tak sobie tłumaczę :)

      Usuń
  6. Ale pyszne i piękne!!! Super, porywam kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm, poczułem ten kwaskowy smak wiśni :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ smak... ależ wygląd... mmmm!

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacyjnie wygląda! No po prostu ślinka cieknie. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Podoba mi się! Uwielbiam takie ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  11. w przekroju wygląda niesamowicie

    OdpowiedzUsuń
  12. W sumie nie przepadam za wiśniami, ale im dłużej patrzę na Twoje ciasto, tym bardziej myślę, że powinienem napisać w czasie przeszłym - "nie przepadałem" ;-)

    OdpowiedzUsuń