wtorek, 7 sierpnia 2012

Tort bezowy z kremem kawowym i letnimi owocami






Pyszny, lekki tort na lato. Chrupiąca beza z wilgotnym wnętrzem, intensywnie kawowy krem i duża ilość świeżych letnich owoców, które przełamują słodycz bezy.
Ciasto smakowało wszystkim bez wyjątku i rozeszło się błyskawicznie!
Inspiracje znalazłam u Dorotuś, ale zmodyfikowałam krem na bardziej kawowy i pozmieniałam proporcje.
Tort jest doskonały więc koniecznie wypróbujcie!


SKŁADNIKI:
beza:
5 białek
200 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
krem:
200 ml śmietanki 30%
250 mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kawy mielonej
1 łyżeczka likieru kawowego
dekoracja:
świeże owoce sezonowe: jeżyny, truskawki, maliny, borówka


Beza:
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia ,i narysuj na nim po 2 okręgi o średnicy około 20 cm (ja odrysowałam miseczkę).
Białka ubij na sztywno, i ciągle miksując stopniowo dodawaj cukier puder. Na koniec wlej sok z limonki i wmieszaj skrobie ziemniaczaną.
Masę białkową delikatnie wyłóż na narysowane koła.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 1 godzinę. Po upieczeniu uchyl piekarnik i tak pozostaw bezy do wystygnięcia.
Krem:
Śmietankę ubij pod koniec wsypując cukier puder. Następnie cały czas miksując dodawaj stopniowo serek mascarpone. Na koniec wsyp kawę mieloną i wlej likier. Wymieszaj.
Krem wstaw do lodówki na około 2 godziny.

Ostudzone bezy wyjmij z piekarnika i delikatnie odklej papier do pieczenia. Jedną bezę ułóż na paterze lub spodzie okrągłej tortownicy, nałóż na nią 3/4 kremu i przykryj drugim krążkiem bezowym, lecz do góry dnem (płaska część na wierzchu).
Nałóż resztę kremu i udekoruj owocami.

SMACZNEGO:



14 komentarzy:

  1. Ja się pytam kochana, kto u Was tyle słodkości zjada. Ciągle nas czarujesz jakimś cudeńkiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wierzysz, że to ciągle moje imieninowe wypieki? A to jeszcze nie koniec :p

      Usuń
  2. Pięknie wygląda. Beza pod spodem, a na wierzchu taka bomba owocowa. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! Mam tylko pytanie, czy nie czuć w zębach tej kawy w kremie? Bo jakoś mam wrażenie, że jak jest ot tak wsypana, to ją czuć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem z dodatkiem kawy robię od długiego czasu i gwarantuje, ze nieczuć, że to kawa sypana. Namięka w kremie zostawiając jedynie wspaniały aromat kawy.

      Usuń
  4. Ach te bogactwo letnich owoców :) Beza z jeżynami musi być super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak się te owoce znakomicie prezentują na tym cieście!!!:D oszalałam:) znalazłam u ciebie małą namiastkę lasu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu, droga, kochana ile ty osób miałaś na imieninach?:)
    Ja równierz dodję mniej cukru do bezy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Za takie cudo się zabieram! tylko że w wersji mini, bo u mnie nie ma kto zjeść aż takiego dużego. Pięknie wygląda i ten wierzch zakryty owocami! pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepiekny i faktycznie bardzo letni!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wspaniale, beza i owoce to świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń