wtorek, 7 sierpnia 2012
Tort bezowy z kremem kawowym i letnimi owocami
Pyszny, lekki tort na lato. Chrupiąca beza z wilgotnym wnętrzem, intensywnie kawowy krem i duża ilość świeżych letnich owoców, które przełamują słodycz bezy.
Ciasto smakowało wszystkim bez wyjątku i rozeszło się błyskawicznie!
Inspiracje znalazłam u Dorotuś, ale zmodyfikowałam krem na bardziej kawowy i pozmieniałam proporcje.
Tort jest doskonały więc koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
beza:
5 białek
200 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
krem:
200 ml śmietanki 30%
250 mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kawy mielonej
1 łyżeczka likieru kawowego
dekoracja:
świeże owoce sezonowe: jeżyny, truskawki, maliny, borówka
Beza:
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia ,i narysuj na nim po 2 okręgi o średnicy około 20 cm (ja odrysowałam miseczkę).
Białka ubij na sztywno, i ciągle miksując stopniowo dodawaj cukier puder. Na koniec wlej sok z limonki i wmieszaj skrobie ziemniaczaną.
Masę białkową delikatnie wyłóż na narysowane koła.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 1 godzinę. Po upieczeniu uchyl piekarnik i tak pozostaw bezy do wystygnięcia.
Krem:
Śmietankę ubij pod koniec wsypując cukier puder. Następnie cały czas miksując dodawaj stopniowo serek mascarpone. Na koniec wsyp kawę mieloną i wlej likier. Wymieszaj.
Krem wstaw do lodówki na około 2 godziny.
Ostudzone bezy wyjmij z piekarnika i delikatnie odklej papier do pieczenia. Jedną bezę ułóż na paterze lub spodzie okrągłej tortownicy, nałóż na nią 3/4 kremu i przykryj drugim krążkiem bezowym, lecz do góry dnem (płaska część na wierzchu).
Nałóż resztę kremu i udekoruj owocami.
SMACZNEGO:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ja się pytam kochana, kto u Was tyle słodkości zjada. Ciągle nas czarujesz jakimś cudeńkiem:)
OdpowiedzUsuńWierzysz, że to ciągle moje imieninowe wypieki? A to jeszcze nie koniec :p
UsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Beza pod spodem, a na wierzchu taka bomba owocowa. Pycha! :)
OdpowiedzUsuńRewelacja! Mam tylko pytanie, czy nie czuć w zębach tej kawy w kremie? Bo jakoś mam wrażenie, że jak jest ot tak wsypana, to ją czuć.
OdpowiedzUsuńKrem z dodatkiem kawy robię od długiego czasu i gwarantuje, ze nieczuć, że to kawa sypana. Namięka w kremie zostawiając jedynie wspaniały aromat kawy.
UsuńAch te bogactwo letnich owoców :) Beza z jeżynami musi być super :)
OdpowiedzUsuńjak się te owoce znakomicie prezentują na tym cieście!!!:D oszalałam:) znalazłam u ciebie małą namiastkę lasu:)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście doskonały!
OdpowiedzUsuńpiękny i pięknie podany!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Aniu, droga, kochana ile ty osób miałaś na imieninach?:)
OdpowiedzUsuńJa równierz dodję mniej cukru do bezy :)
Za takie cudo się zabieram! tylko że w wersji mini, bo u mnie nie ma kto zjeść aż takiego dużego. Pięknie wygląda i ten wierzch zakryty owocami! pyszne!
OdpowiedzUsuńPrzepiekny i faktycznie bardzo letni!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, beza i owoce to świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuń