środa, 8 sierpnia 2012

Tarta morelowa




Kocham tarty pod każda postacią i w sezonie letnim robię ich najwięcej. Tym razem była to tarta ze świeżo robionym musem z moreli. Pyszne połączenie słodkich owoców i kruchego ciasta...
Ciasto najbardziej smakowało nam jeszcze ciepłe z dodatkiem lodów waniliowych i sosu czekoladowego...zniknęło w mgnieniu oka...Polecam:)


SKŁADNIKI:
ciasto:
100 g masła
200 g maki pszennej
100 g cukru pudru
1 łyżeczka olejku waniliowego
1 żółtko
masa morelowa:
500 g wypestkowanych moreli
1/2 szklanki cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej


Z podanych składników na ciasto zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na 2 części: mniej więcej 2/3 i 1/3 i i uformować kule. Owinąć obie w folię spożywcza. Małą kule ciasta wsadzamy do zamrażarki, a większą do lodówki na około 1 godzinę.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie morelowe: wypestkowane morele wrzucić do garnka i zagotować cały czas mieszając. Dodać cukier i gotować na małym ogniu około 15 minut - morele muszą się rozgotować na mus. W razie konieczności dosłodzić jeszcze do smaku. Skrobie rozpuścić w 1/4 szklanki wody i dodać do moreli. Zagotować cały czas mieszając. Odstawić.

Po wskazanym czasie większa kule ciasta rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Ponakłuwać w kilku miejscach widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut.
Ciasto wyjąć, wyłożyć na spód mus morelowy, a na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto odłożone do zamrażarki. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 30 minut na złoty kolor.

Smacznego :)



Tarty wytrawne i na słodko

11 komentarzy:

  1. Już sobie wyobrażam jaka musiała być pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na blogach ostatnio jest tak owocowo i słodko, że chyba cukrzycy dostanę... w najbliższym czasie :)
    Ale to wszystko wydaję się takie piękne i pyszne. No po prostu trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tez lubie tarty, zarowno slodkie, jak i wytrawne. Kazda pora roku jest na nie dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam morele, cóż,z zachowuję przepis do wypróbowania:)

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nie robiłem chyba słodkich tart. Z morelami musi być pyszna, wiec trzeba wykorzystać sezon.
    PS. Co z tą nową stronką i domeną?? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że jest pyszna :)

      Strona już wisi, ale jeszcze trochę pracy przede mną z przenoszeniem postów, spisem treści etc., a ja geniuszem komputerowym nie jestem :P A postów z obu blogów jest ponad 600 (strasznie dużo gotuję ! ;)
      Można jednak już podejrzeć: pomidoribazylia.pl

      Usuń
  6. Aż ślinka cieknie! Do wypróbowania!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń