czwartek, 30 sierpnia 2012

Muffiny z borówką





Muffiny to jedne z ulubionych wypieków mojego synka i bardzo często goszczą na naszym stole - są smaczne, puszyste, proste i szybkie. Tym razem wypiek z borówkami. Polecam:)".

SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka, roztrzepane
110 g cukru
pół szklanki oleju
300 g jogurtu naturalnego
200 g borówki amerykańskiej
cukier demerara do posypania


W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki suche, w drugim mokre. Połącz oba naczynia razem razem. Na koniec dodaj borówki.
Ciasto nałóż do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, każdą muffinkę posyp cukrem demerara. Wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 25 minut.
Poczekaj chwilę by lekko ostygły (trudne zadanie ;)), potem wyciągnij z formy i studź na kratce.


10 komentarzy:

  1. Synek musiał być zachwycony :) Ja byłabym na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chodzą za mną już od dawna, muszę wyciągnąć formę!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale apetycznie wyglądaja :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyrosły. Ja dawno nie robiłam muffin, chyba mi się zachciało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Angie, na Twoim blogu królują pyszne przepisy i cudowne zdjęcia, bardzo lubię do Ciebie zaglądać, dlatego nominuję Cię do Versatile Blogger Award.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Eliza

    OdpowiedzUsuń
  6. Te muffiny wyglądają jak z filmowo-amerykańskiej cukierni (dla mnie pysznie)! ;) Fajne dla cholesterolowców bo i borówki i olej obniżają poziom cholesterolu we krwi :)

    OdpowiedzUsuń