piątek, 13 stycznia 2012

Lekka sałatka śledziowa


Po świątach zostały mi jeszcze filety śledziowe i postanowiłam je wykorzystać w formie lekkich sałatek, bez majonezu czy śmiatany, tylko na jogurcie i z warzywami.
Sałatka najlepsza na drugi dzień, idealna z pieczywem.

SKŁADNIKI:
4 filety śledziowe typu matias
4 ogórki kwaszone
1 słodkie, twarde jabłko
1/2 cebuli
200 g jogurtu naturalnego
pieprz

Filety namoczyć przez godzinię w wodzie. Po tym czasie osączyć je i pokroić w paski.
Jabłko, ogórka i cebulkę pokroić w kostkę. Połączyć z pokrojonym śledziem.
Dodać jogurt naturalny i dokładnie wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Najlepsza po kilku godzinach, jak się "przegryzie".

SMACZNEGO :)

1 komentarz:

  1. Śledzie to ja przyjmuję w każdej postaci, a w takiej sałatce - nie ma zmiłuj, musiałbym zjeść porządna porcję!

    OdpowiedzUsuń