piątek, 20 stycznia 2012

Rybna saltimbocca


Filety z dorsza zrobione na "saltimboccę", (którą uwielbiam :)). Bardzo smaczne połączenie delikatnej ryby, szałwi i intensywnego smaku szynki parmeńskiej. Goraco polecam!


SKŁADNIKI:
2 filety z dorsza
4 plastry szynki parmeńskiej
listki świeżej szałwii
1/3 szklanki białego wina
1 szklanka dobrego sosu pomidorowego
sok z cytryny
sól
pieprz
olej do smażenia

Filety z dorsza pokroić na mniejsze kawałki,skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Na każdym kawałku położyć listek szałwii, na nim plasterek szynki parmeńskiej. Spiąć wykałaczką.
Na patelni rozgrzać olej i kłaść rybę stroną z szynką. Lekko zezłocić, obrócić i wlać wino. Poddusić kilka minut i zdjąć z ognia.
Sos pomidorowy podgrzać, doprawić i przełożyć na półmisek.
Rybe kłaść na sosie pomidorowym i od razu podawać.


8 komentarzy:

  1. Podoba mi sie! Szkoda, ze tak rzadko miewamy gosci, wiec i okazji do czestowania takimi przekaskami nie ma...

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietna ta Twoja rybna wersja ! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię Twoje pomysłowe przepisy. Wyglądają bardzo apetycznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne! połączenie ryby z wędliną:) bardzo fajna przystawka! jak dojdę do siebie i wyprawię jakąś imprezę, to wypróbuję :):):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię łączyć rodzaje mięs, bo wbrew pozorom to są bardzo smaczne dania

    OdpowiedzUsuń
  6. Robilam podobna na Sylwestra! Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja ostatnio myślałam i myślałam, co zrobić z resztką szynki parmeńskiej... i wylądowała na kanapce :(

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam dorsza:) czekam na kolejne rybne przepisy:)

    OdpowiedzUsuń