sobota, 8 września 2012

Babeczki ze śliwkami i migdałową kruszonką




Pyszne i proste do wykonania babeczki (tartaletki) ze śliwkami i migdałowo-marcepanową kruszonką. Przepis ten był właściwie moją improwizacją, jedynie pomysł na kruszonkę zaczerpnęłam z pysznego bloga Słodkie Fantazje.
Można je też przygotować w formie jednej dużej tarty.
Babeczki smakują rewelacyjnie jeszcze ciepłe, podane z kulką lodów waniliowych. Polecam!


SKŁADNIKI:
ciasto:
150 g masła
300 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
1 łyżeczka olejku waniliowego
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu
kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki zmielonych migdałów
1/2 szklanki cukru pudru
100 g masy marcepanowej schłodzonej, startej na wiórki
90 g roztopionego masła

ok. 1/2 kg odpestkowanych śliwek



Ciasto:
Z podanych składników na ciasto zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.Uformuj kule,owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0.5 cm i wyłóż nim wysmarowane masłem formy do babeczek lub tartaletek.
Na ciasto ponakładaj pokrojone na małe cząstki śliwki.
Kruszonka: Masło roztop i przestudź. Mąkę i mielone migdały wymieszaj z cukrem pudrem i zalaj ciepłym masłem. Rozetrzyj między palcami tworząc grudki. Dodać starty na tarce o dużych oczkach marcepan. Przygotowaną kruszonką posyp wierzch babeczek.
Wstaw no nagrzanego do 180 stopni piekarnia na około 30 minut.
Jeśli kruszonka będzie się zbytnio przypiekać przykryj babeczki folią aluminiową.

SMACZNEGO :)






9 komentarzy:

  1. Marcepan zawsze mi się ze świętami kojarzy :) Pewnego roku tak się nim objadłem, że do tej pory patrzę na niego trochę krzywo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pychoteczka, aż mi ślinka kapie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Są piękne! Śliwki i pyszna kruszonka migdałowa - super.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Angie, urocze!
    lubię takie słodkości.

    OdpowiedzUsuń
  5. ale one śliczne! no i tyyyyle kruszonki - mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliwki są cudowne, a tymi babeczkami strzeliłaś w dziesiątkę ! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam ale te babeczki są piękne;)

    OdpowiedzUsuń