piątek, 7 września 2012

Tort bezowy z kremem kawowym i jeżynami II







Ostatnio zrobiony tort bezowy z tego przepisu tak nam smakował, że musiałam zrobić po raz kolejny, w odmienionej lekko wersji. Chrupiąca beza z wilgotnym wnętrzem, intensywnie kawowy krem, na wierzchu bita śmietana i duża ilość kwaskowatych lekko jeżyn, które przełamują słodycz bezy.
Tort jest doskonały więc koniecznie wypróbujcie!

SKŁADNIKI:
beza:
5 białek
200 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
krem:
400 ml śmietanki 30%
250 mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kawy mielonej
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
dekoracja:
200 ml śmietanki kremowej
usztywniacz do śmietany
jeżyny, truskawki


Beza:
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nim po 2 okręgi o średnicy około 20 cm (ja odrysowałam miseczkę).
Białka ubij na sztywno, i ciągle miksując stopniowo dodawaj cukier puder. Na koniec wlej sok z limonki i wmieszaj skrobie ziemniaczaną.
Masę białkową delikatnie wyłóż na narysowane koła.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 1 godzinę. Po upieczeniu uchyl piekarnik i tak pozostaw bezy do wystygnięcia.
Krem:
Śmietankę ubij pod koniec wsypując cukier puder. Następnie cały czas miksując dodawaj stopniowo serek mascarpone. Na koniec wsyp kawę mieloną i wlej likier. Wymieszaj.
Krem wstaw do lodówki na około 2 godziny.

Ostudzone bezy wyjmij z piekarnika i delikatnie odklej papier do pieczenia. Jedną bezę ułóż na paterze lub spodzie okrągłej tortownicy, nałóż na nią 3/4 kremu i przykryj drugim krążkiem bezowym, lecz do góry dnem (płaska część na wierzchu).
Nałóż resztę kremu i udekoruj owocami.

SMACZNEGO:)


14 komentarzy:

  1. Wszystko, co bezowe, przekonuje mnie do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a moje białka zamrożone w zamrażalce wciaż czekaja, muszę się w końcu zebrać bo bardzo kusząca ta perspektywa

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  3. cudna z taką masą to dopiero pyszna musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ to pysznie wygląda:) beza z kwaskowa jeżyną, to genialny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne połączenie bezy z jeżynami :) Upiekłbym sobie taki na urodziny, ale chyba nie zmuszę mojego piekarnika do nie spalenia bezy ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. dawno mnie tu nie było, a tu takie pyszności do nadrobienia!:) Piękny torcik:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale cudo! :-) Jaki śliczny!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. te bezy są cudne
    a i za jeżynami można zatęsknić patrząc na ten obrazek

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakiż piękny jest Twój bezowy tort z tą górką jeżyn! Dobrze że jeszcze parę tych owoców mam na krzaczku:)

    OdpowiedzUsuń
  10. on cudnie wygląda, więc smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak patrzę na ten tort, nie mogę opanować zachwytu. Wygląda genialnie!

    OdpowiedzUsuń