środa, 12 września 2012

Naleśniki z figami



Wspomnienie z wakacji...lekki, letni obiad. Delikatne naleśniki i słodkie, rozpływające się w ustach figi... Na śniadanie, lunch, podwieczorek czy kolacje... Mój synek jadł ciepłe z kulką lodów śmietankowych...Rewelacja!


SKŁADNIKI:
150 g mąki
2 jajka
240 ml mleka
1 łyżka oleju
figi obrane ze skórki


Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować ze sobą. Smażyć cienkie naleśniki. Ja smażyłam na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu.
Naleśniki wypełnić figami pokrojonymi w ósemki.
Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego :)



12 komentarzy:

  1. Pycha!.
    Muszę gdzieś dorwać figi...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, widze i u Ciebie figi :) Z nalesnikami jeszcze nie jadlam- czas sprobowac !

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale i faktycznie wakacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne te figi w środku, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha! z figami dałabym się pokroić
    ps. wczoraj robiłam Twoją tartę z mascarpone i borówkami-po prostu rewelacja!

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  6. to musiało być naprawdę lekkie i orzeźwiające danie

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam figi ale w takiej formie jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne nalesniki! Figi uwielbiam!:)

    OdpowiedzUsuń