czwartek, 24 maja 2012

Babeczki z truskawkami i przepysznym kremem mascarpone





SKŁADNIKI:
300 g mąki pszennej
150 g margaryny do pieczenia
100 g cukru pudru
2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
250 g serka mascarpone
150 g śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
truskawki


Z podanych składników wyrobić elastyczne i jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na około godzinę.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm i wyłożyć nim wysmarowane tłuszczem foremki.
Babeczki wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Po upieczeniu wystudzić.
śmietankę ubić, pod koniec dodać cukier puder. Do śmietanki dodać serek mascarpone i dokładnie zmiksować. Przygotowanym kremem napełniać babeczki i udekorować plasterkami truskawek.
Kremu wystarcza na przygotowanie około 20 małych babeczek (w zależności od wymiaru foremek).







5 komentarzy: