środa, 30 maja 2012

Crumble z truskawkami i rabarbarem


Przepyszny deser z rabarbarem i truskawkami. Delikatna, słodka kruszonka, truskawki i lekko kwaskowy rabarbar...idealne z kulka lodów waniliowych...

SKŁADNIKI:
15 dag mąki
10 dag miękkiego masła
5 dag cukru pudru
1 mały cukier waniliowy
3 łodygi rabarbaru
300 g truskawek


Rabarbar umyj i pokrój w kosteczkę, większe truskawki pokrój na ćwiartki. Owoce wymieszaj, włóż w kokilki i lekko posyp cukrem pudrem.
Mąkę, cukier i masło wyrób między palcami na kruszonkę i posyp owoce.
Wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut - kruszonka musi się zezłocić.
Podawaj ciepłe z lodami lub bitą śmietaną.




13 komentarzy:

  1. Mogę napisać tylko tyle, że UWIELBIAM!

    OdpowiedzUsuń
  2. A przed chwilką sobie pomyślałem, że wcale nie jestem głodny.. Już nieaktualne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietne polaczenie ! Alemi brakuje rabarbaru ... A na blogach tyle rabarbarowych smakowitosci :(((

    OdpowiedzUsuń
  4. Cóż za zbieg okoliczności. Też robiłam crumble. W ten weekend, ale nie zdążyłam jeszcze opublikować przepisu. Ale wkrótce pokażę swoją wersję.

    OdpowiedzUsuń
  5. doskonały deser w dobrym towarzystwie owoców:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rozkosz dla podniebienia :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe jest crumble ! Pięknie i apetycznie wygląda, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Porywam kokilkę, albo i dwie:P

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam! Do tego stopnia, ze czasem serwuje sobie takie crumble na sniadanie. Jak szalec, to szalec :)

    OdpowiedzUsuń