Sezon szparagowy w pełni zatem moja propozycja na pyszne i delikatne mięsko nadziewane szparagami. Polecam!
SKŁADNIKI:
2 piersi kurczaka
pęczek szparagów
8 plastrów boczku wędzonego w plastrach
4 łyżki pesto z suszonych pomidorów
1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
oliwa
Szparagi ugotuj na półtwardo w lekko osolonej i pocukrzonej wodzie - ja gotowałam ok.8 minut.
Piersi kurczaka rozetnij na pół, by z 2 piersi wyszły 4 sznycle. Rozbij tłuczkiem na cienki kotlet.
Mięso posmaruj z jednej strony pesto, połóż wzdłuż szparaga (ja miałam strasznie grube i wystarczył jeden, ale można włożyć parę cienkich) i zwiń sznycel w roladkę. Tak przygotowaną zawiń w plastry boczku, jeśli trzeba zepnij wykałaczką. Powtórz z resztą mięsa.
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i obsmaż roladki z wszystkich stron. Podlej winem, przykryj i duś do miękkości. Ja dusiłam mięso około 30 minut. W razie potrzeby podczas duszenia mięsko można podlać wodą lub bulionem.
SMACZNEGO :)

Świetna propozycja, pomysł na pewno wykorzystam. Widzę już pierwsze zmiany na blogi, super;)
OdpowiedzUsuńpysznie! zwłaszcza, że ze szparagami, które uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJakie to apetyczne!
OdpowiedzUsuńmniammm zrobiłam się głodna
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł i połączenie :)
OdpowiedzUsuńSposobow na szparagi nigdy dosc, a ten jest bardzo ciekawy.
OdpowiedzUsuńchodzą i chodzą za mną te szparagi...:)
OdpowiedzUsuńJak zwykle ślinka cieknie :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądaja :D
OdpowiedzUsuń