środa, 23 maja 2012

Roladki z kurczaka ze szparagami


Sezon szparagowy w pełni zatem moja propozycja na pyszne i delikatne mięsko nadziewane szparagami. Polecam!


SKŁADNIKI:
2 piersi kurczaka
pęczek szparagów
8 plastrów boczku wędzonego w plastrach
4 łyżki pesto z suszonych pomidorów
1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
oliwa


Szparagi ugotuj na półtwardo w lekko osolonej i pocukrzonej wodzie - ja gotowałam ok.8 minut.
Piersi kurczaka rozetnij na pół, by z 2 piersi wyszły 4 sznycle. Rozbij tłuczkiem na cienki kotlet.
Mięso posmaruj z jednej strony pesto, połóż wzdłuż szparaga (ja miałam strasznie grube i wystarczył jeden, ale można włożyć parę cienkich) i zwiń sznycel w roladkę. Tak przygotowaną zawiń w plastry boczku, jeśli trzeba zepnij wykałaczką. Powtórz z resztą mięsa.
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i obsmaż roladki z wszystkich stron. Podlej winem, przykryj i duś do miękkości. Ja dusiłam mięso około 30 minut. W razie potrzeby podczas duszenia mięsko można podlać wodą lub bulionem.

SMACZNEGO :)






9 komentarzy:

  1. Świetna propozycja, pomysł na pewno wykorzystam. Widzę już pierwsze zmiany na blogi, super;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie! zwłaszcza, że ze szparagami, które uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniammm zrobiłam się głodna

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł i połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sposobow na szparagi nigdy dosc, a ten jest bardzo ciekawy.

    OdpowiedzUsuń
  6. chodzą i chodzą za mną te szparagi...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zwykle ślinka cieknie :-)

    OdpowiedzUsuń