wtorek, 29 maja 2012

Ciastka z gorgonzolą




Biscotti al gorgonzola - przepis znaleziony przez mojego Połówka na blogu Giallo Zafferano.
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj.
Od razu wiedziałam, że muszę je zrobić! Uwielbiamy gorgonzolę w każdym połączeniu i ten przepis po prostu musieliśmy przetestować. Ciastka są idealną jako przystawka,przekąska do wina czy piwa czy aperitif. Są kruche, lecz wilgotne z wyczuwalnym posmakiem gorgonzoli. Ciężko się nimi 'tylko poczęstować', a to niestety bomba kaloryczna, ale od czasu do czasu czemu nie :)... Jak to się mówi: "raz nie zawsze, dwa razy nie często":)
Polecam, bo to nietypowy wypiek i smak, który naprawdę warto poznać.



SKŁADNIKI:
110 g miękkiego masła
130 gram mąki pszennej
80 g sera gorgonzola (ja użyłam dolce - w oryginale jest piccante)
1 łyżeczka suszonych drożdży
50 g parmezanu lub grana padano
50 g orzechów (u mnie włoskie)
30 g śmietanki
szczypta soli


Gorgonzolę pokroić w kostkę, parmezan zetrzeć na tarce. Orzechy drobno posiekać.
Masło połączyć ze szczyptą soli, mąką i drożdżami. Wyrobić gładkie ciasto. Następnie dodać gorgonzolę i parmezan.Wszystko dokładnie wyrobić na jednolite i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na wysypanym mąką stole i rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać małe ciasteczka.
Ciastka układać na blachę wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Przygotowane ciastka posmarować śmietanką i posypać posiekanymi orzechami (ewentualnie posypać sezamem).
Piec 20 minut na złoty kolor. Wystudzić na kratce.

SMACZNEGO :)





6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawi mnie smak tych pięknych ciastek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Ja do tej pory robiłam takie http://filozofiasmaku.blogspot.com/2011/05/ciastka-z-gorgonzola-chilli-i.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Gorgonzole uwielbiam, wiec na pewno wyprobuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, to może być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przekąska idealna na oglądanie meczu podczas Euro :) Super!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Te ciasteczka muszą smakować wybornie! Wyglądają cudownie i niezwykle apetycznie!:)

    OdpowiedzUsuń