wtorek, 22 maja 2012

Królik z cebulą i oliwkami - Coniglio con le cipolle e le olive



Kolejne doświadczenie z królikiem - bardzo udane zresztą :) Mój Połówek stwierdził, że nawet lepsza niż poprzednia. Tym razem kupiłam całego królika - szyja i kawałek kręgosłupa zładowało w zupie , a resztę udusiłam w białym winie z cebulą i oliwkami. Coś czuję, że z fazy owsianej przejdę na króliczą ;)


SKŁADNIKI:
1 królik o wadze ok.1200 g
2 cebule
ok. 100 g oliwek czarnych lub czerwonych
150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
szklanka białego wina
oliwa z oliwek extra-vergine
sól, pieprz, rozmaryn



Królika umyj, osusz i pokrój na kawałki. Dopraw solą, pieprzem i rozmarynem.
Cebule obierz, pokrój, a następnie zeszklij na patelni z odrobiną oliwy. Po kilku minutach dodaj kawałki królika i podsmaż razem z cebulą.
Dodaj oliwki i podlej białym winem. Duś pod przykryciem na średnim ogniu.
Po około pół godzinie dodaj bulion (lub ewentualnie wodę) i duś dalej przez około jedną godzinę.
Gotowego królika wykładamy na talerze, odkładamy oliwki. Powstały sos z cebulą miksujemy i podajemy do mięsa.

SMACZNEGO :)


ITALIANO

INGREDIENTI:
Un coniglio di 1.200 g
2 cipolle bianche,
olive nere o rosse 100g
brodo di verdure o di pollo 150ml
un bicchiere di vino bianco
olio extra-vergine di oliva.
Sale, pepe, rosmarino



Lavate, asciugate e tagliate a pezzi il coniglio.
Condite la carne con sale, pepe e rosmarino.
Pelate e tagliate le cipolle e poi rosolatele in un tegame con poco olio. Dopo pochi minuti aggiungete i pezzi del coniglio e rosolateli insieme alla cipolla. Aggiungete le olive e dopo averle rosolate versate il vino bianco. Cuocete con coperchio a fuoco lento. Dopo mezz’ora aggiungete un po’ di brodo (o d’acqua), e portate a cottura per circa un'ora.
Quando il coniglio sarà pronto rimuovetelo dal tegame e mettetelo nei piatti. Mescoltate il sugo con miscelatore.
Servite il coniglio con la salsa ben preparata.

BUON APPETITO :)



7 komentarzy:

  1. Nie wiem skąd wiedziałaś, ze takiego właśnie przepisu potrzebuję! Podobno mam dostać królika:) Dawno już nie jadłam, nie mówiąc już o tym, że sama jeszcze nigdy nie robiłam:)Jak najbardziej możesz przejść na ta dietę, a ja coś wybiorę dla siebie:) Ten króliczek wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, bo naprawdę był pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ech, wciaz mam nadzieje, ze uda mi sie kiedys wyprobowac jedno z twoich kroliczych dan... Ale "upolowac" krolika wcale nie jest latwo. A szkoda...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam królika :-) Wg mnie najsmaczniejszy wykąpany w maślance i zapiekany z jabłkami, cebulką i winem i polany sosem z kluskami i surówką. Twoja wersja również apetycznie się prezentuje.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę w weekend koniecznie przeprowadzić własne doświadczenie z królikiem wg Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  6. Królik...nie jadłam w życiu :/ Ale pasztet z zająca owszem.

    OdpowiedzUsuń