poniedziałek, 28 maja 2012
Kurczak po myśliwsku czyli Pollo alla cacciatore
Jeden z klasycznych włoskich przepisów na kurczaka. Bardzo smaczna i nieskomplikowana receptura. Smakowało Dużym i Małym :) Polecam gorąco. Przepis pochodzi z Kuchni Włoskiej Dr Oetkera.
SKŁADNIKI:
4 piersi kurczaka (ok.800 g)
250 g pieczarek
1 obrana cebula
2 łyżki mąki pszennej
200 ml białego wina
125 ml bulionu wołowego
100 g pomidorów
3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
świeżo zmielony pieprz
60 g masła
3 łyżki oliwy
Piersi kurczaka umyj, osusz, posyp solą i pieprzem.
Oliwę i masło rozgrzej w głębokiej patelni i obsmaż piersi z obu stron. Odstaw mięso w ciepłe miejsce.
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, cebulę pokrój w drobną kostkę. Cebulę i pieczarki podduś w tłuszczu po smażeniu kurczaka, wsyp mąkę i mieszając podgrzewaj, aż lekko zbrązowieje. Stopniowo dodawaj wino i bulion, roztrzep sos trzepaczkę by nie powstały grudki.
Pomidory sparz i ściągnij z nich skórkę, usuń pestki i nasady ogonków.
Pomidory pokrój w kostkę, dodaj do pieczarek, zagotuj. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 8 minut. Włóż podsmażone piersi kurczaka i ponownie wszystko zagotuj i duś jeszcze pod przykryciem około 30 minut, ewentualnie podlewając nieco wodą.
Wyjmij piersi z sosu i ułóż na półmisku. Do sosu domieszaj natkę pietruszki (ew. bazylię), przypraw sola i pieprzem.
Polej sosem kawałki kurczaka i podawaj natychmiast.
SMACZNEGO :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
WoW! ale pyszności z samego rana!
OdpowiedzUsuńBędę musiała koniecznie wypróbować;)
OdpowiedzUsuńuściski kochana!
Bardzo lubie tak przyrzadzonego kurczaka :)
OdpowiedzUsuńkażdy przepis na kurczaka po myśliwsku to inna bajka i bardzo dobrze, bo każdy inaczej sobie wyobraża smak takiego mięsa.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy Tapenda
super! inspirujesz!
OdpowiedzUsuńMoże zasmakować każdemu tego jestem pewna :)
OdpowiedzUsuńJejku...zgłodniałam od patrzenia
OdpowiedzUsuńJak po myśliwsku to chyba sam powinienem upolować tego kuraka ;-)
OdpowiedzUsuńApetyczny i to bardzo!