piątek, 11 maja 2012
Łosoś w porach
Delikatne, lekkie i aromatyczne danie z łososiem w roli głównej. Pory dodają słodkawego smaku, a musztarda z gorczycą dodaje daniu charakteru. Łosos w tej formie smakuje naprawdę rewelacyjnie. Polecam!
SKŁADNIKI:
ok. 500 g fileta łososia bez skóry
4 długie pory
3 łyżki musztardy francuskiej
sól morska, pieprz
cytryna
Filet umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę skropić sokiem z cytryny, lekko posolić, popieprzyć i posmarować lekko musztardą francuską. Z porów odciąć zielone części i zostawić jak najdłuższą, biała część. Pory przekroić wzdłuż, podzielić na pojedyncze listki i zblanszować ( na kilkanaście sekund włożyć. do gorącej wody), by zmiękły.
Każdy kawałek łososia owijamy liśćmi pora.
Rybę gotujemy na parze około 12 minut lub zawijamy w folie aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
Doskonale smakowały z dodatkiem zielonych szparagów.
SMACZNEGO :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zgrabna paczuszka :-) Chciałbym taką na talerzu!
OdpowiedzUsuńSwietnie wyglada, lubie takie lekkie dania.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie!
OdpowiedzUsuńTaka niepozorna sakiewka, a tam taki skarb... jestem wniebowzięta :)
OdpowiedzUsuńekstra!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, już uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJejku, jakie pyszności!Idealne dla mnie i dla moich kubków smakowych!
OdpowiedzUsuńOstatnio zapiekałam łososia w sosie śmietanowo porowym i bardzo mi smakowało. To też musi być świetne :D
OdpowiedzUsuńO tak, słyszałam,że to pyszne połączenie!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ta paczuszka smakowita :)
po prostu rewelacja.
OdpowiedzUsuńbez dwóch zdań!
Łosoś sam w sobie jest bardzo smaczny i ja uwielbiam tą rybę. Jestem także zdania, że świetnie sprawdza się ona w każdej postaci. Ja także zachwycam się łososiem wędzonym z https://mowisalmon.pl/produkty/mowi-losos-wedzony-na-goraco-o-smaku-paprykowym/ o smaku paprykowym.
OdpowiedzUsuń