sobota, 12 maja 2012

Pomysły na Tiramisu




Przedstawiałam Wam ostatnio pomysły na desery, które przygotowałam na konkurs Winiary - Creme caramel i Panna cotte. Dzisiaj pomysł na przygotowanie Tiramisu.
Powyżej klasyka: krem z mascarpone, biszkoptami moczonymi w kawie, posypane ciemnym kakao. Przepis na krem znajdziecie poniżej.


Moje propozycje na Tiramisu to przepyszna odmiana deseru czyli krem tiramisu z wiśniami i czekoladą:



Kolejne w wersji z malinami:


oraz krem Tiramisu z kawałkami czekolady, skórką pomarańczową przekładany plasterkami pomarańczy



Z podstawowym kremem można zrobić wszystko i modyfikować go na dziesiątki sposobów.
Ja zawsze robię krem klasycznie z mascarpone, cukrem i jajkami - bez dodatku kremówki.

Mój niezawodny przepis na krem do Tiramisu:

SKŁADNIKI:
500 g mascarpone
6 jajek
120 g cukru
szczypta soli


Żółtka oddzielić od białek.
Do miski z żółtkami wsypujemy cukier i ucieramy dokładnie na pulchną masę. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy by nie było żadnych grudek. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę.
Piane delikatnie łączymy z masą serowo -jajeczną i chłodzimy w lodówce.
Tak przygotowany krem można użyć do klasycznego Tiramisu z biszkoptami nasączonymi kawą lub każdego innego deseru.
Smacznego:)


10 komentarzy:

  1. Ja chcę takie foremki kokilki!:) Ten deserek podoba mi się najbardziej:) Angie jakiej wielkości jest ta foremka i na ile kęsów starcza?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakołyki masz prawdziwe i bardzo kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne propozycje! ~A tiramisu w kokilce wygląda wspaniale;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkie propozycje świetne!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. co za różnorodność - szacun :)

    OdpowiedzUsuń
  6. noo... jakie kolorowe te Tiramisu!
    każdego bym chciała, po trosze, skosztować ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. ojojjj ale apetycznie każde bym zjadła oj każde :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tiramisu to ja zawsze i wszędzie:) i jeszcze o każdej porze:) ...a najlepsze takie robione samemu:) mój przepis jest bez białek akurat, ale muszę kiedyś i je dodać do masy:)będzie wtedy więcej tiramisu:) pozdrawiam Jola Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniami, każde wspaniałe, ale najchętniej bym zjadła malinowe :)

    OdpowiedzUsuń