środa, 16 maja 2012

Szybkie ciasto z rabarbarem



Pyszne i szybkie ciasto , które jadłam u koleżanki Magdy. Oryginał był z wersji z polewą czekoladową i płatkami migdałowymi oraz na mleku sojowym. Mi najbardziej smakuje z rabarbarem, posypany cukrem pudrem.
Ciasto bardzo proste i ekspresowe w wykonaniu. Lekko wilgotne, z pyszną skorupka. Nawet po 2 dniach było pyszne (więcej nie przetrzymało:))
Poniżej podaje przepis już z moimi modyfikacjami.


SKŁADNIKI:
1 szklanka mleka (dałam pełnotłuste)
1 szklanka cukru
1 szklanka pełnoziarnistej (np.razowej)
1 szklanka mąki białej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki oleju (wymieszałam pół na pół z oliwą z oliwek)
3-4 łodygi rabarbaru


W misce wymieszać mąkę z cukrem sodą i olejem, następnie dodać mleko.
Masa musi być gęsta (ja zredukowałam ilość mleka w stosunku do oryginalnego przepisu z 1,5 do 1 szklanki). Ciasto wyrobić tylko do połączenia składników. Przelać na blachę wysypaną bułką tartą. Wyrównać powierzchnię.
Rabarbar dokładnie umyć i pokroić na kawałki. Posypać wierzch ciasta rabarbarem i lekko go wcisnąć w ciasto.
Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 50 minut - piec do suchego patyczka.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)






8 komentarzy:

  1. ciasto z rabarbarem piekę 1-2 razy w roku - to zdecydowanie jeden ze smaków wiosny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś na blogach królują desery z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ wiosennie :) jest rabarbar, jest smacznie, wiosennie i odświeżająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo chętnie zjadłabym taki kawałek tego pysznego ciasta.
    Wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasta są najlepsze. Wygląda wspaniale i chętnie bym sie poczęstowała:)

    OdpowiedzUsuń
  6. iasto bez jajek? zaraz je wypróbuję

    OdpowiedzUsuń