czwartek, 17 maja 2012

Tortellinii z szynką i groszkiem w sosie śmietanowym



Rodzaj tortellini, który totalnie mnie zachwycił - doskonałym smakiem i wyglądem. Podałam go w klasycznej włoskiej wersji "3 x P" czyli panna, piselli, prosciutto. Szynka, groszek i śmietana - z tymi pierożkami to po prostu była poezja...


SKŁADNIKI:
250 g tortellini z mięsem - u mnie Le paste fresche z prosciutto crudo
ok. 120 g szynki drobiowej
ok. 120 g zielonego, konserwowego groszku
ok. 150 ml śmietanki 30%
sól i świeżo zmielony pieprz



Tortellini ugotuj w lekko osolonej wodzie na mocno al dente - musi być lekko twardawy, bo będzie się jeszcze gotował chwilę w śmietanie. Odcedź.
Szynkę pokrój w kosteczkę.( Ja użyłam szynki w plastrach, bo taką akurat miałam w lodówce). Groszek także odcedź z zalewy.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć szynkę i lekko podsmaż, po chwili dodaj groszek, podgotowane tortellini i zalej śmietanką.
Delikatnie wymieszaj i podgrzewaj chwilę na małym ogniu. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie delikatnie posól.
Podawaj natychmiast.

SMACZNEGO :)




8 komentarzy:

  1. Całe danie wygląda nieziemsko!
    Takich sakiewek niestety w sklepie jeszcze nie spotkałem, chyba czeka mnie samodzielny "montaż" :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajowe te sakiewki, choć myślałam, że to ręczne dzieło;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się znakomicie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. opcja ze świeżym groszkiem (lub mrożonym)jeszcze lepsza :)

    Właśnie "dochodzi" na patelni

    a w ogóle to - dzień dobry Angie - pyszny blog

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) fakt, że ze świeżym musi być rewelacyjne!

      Usuń
  5. Gdzie kupiłaś te sakiewki:)????

    OdpowiedzUsuń