poniedziałek, 21 maja 2012
Zupa owocowa z bezami
Zrobiło się w końcu bardzo, bardzo ciepło, za oknem świeci słońce więc pora by rozpocząć letnie menu! Moja pierwsza letnia propozycja to zupa owocowa z bezami, którą uwielbiają prawie wszystkie dzieci - i nie tylko ;) Idealna na lekki obiad w gorące dni.
SKŁADNIKI:
300 g dowolnych owoców sezonowych lub mrożonych
Cukier
2 łyżki kisielu owocowego
1 białko
Owoce zalać wodę i ugotować jak na kompot. Posłodzić do smaku.
Kisiel rozpuścić w 1/3 szklanki wody i wlać do kompotu. Wymieszać dokładnie i zagotować.
Zupę ostudzić.
Białko ubić na sztywną pianę.
W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli i łyżeczką nakładać białko, po chwili delikatnie obrócić na druga stronę. Wyjąć i ułożyć na ostudzonej zupie owocowej.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pysznie, bardzo lubię takie zupki!
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi jak moja mama robiła "zupę nic" z bezami. Moja ulubiona z dzieciństwa. Tylko, że ta nasz była czekoladowa, ale też pływały po niej takie pianki. Zawsze się zastanawiałam, jak ona to robiła...
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam zupy owocowej, widzę że wiele tracę:)
OdpowiedzUsuńZupy owocowe to moje smaki z dzieciństwa:) Pyszności:)
OdpowiedzUsuńDziś próbowałam zrobić takie bezowe chmurki ale nic mi z tego nie wyszło :(
OdpowiedzUsuńTym bardziej podziwiam Twoje wykonanie :)
Piana musi być bardzo sztywna i wtedy bez problemu utrzymuje konsystencje na wrzątku. Postaram się dorzucić jakiś filmik :)
OdpowiedzUsuń