piątek, 18 maja 2012

Torcik mascarpone z truskawkami



Pyszny i już letni torcik z soczystymi truskawkami. Szybki i bezproblemowy do zrobienia, jedyny jego minus to taki, że musi po zrobieniu długo leżakowac w lodówce...Polecam!



SKŁADNIKI:
500 g mascarpone
6 żółtek
100 g cukru
1 opakowanie biszkoptów fingers
ok. 300 g truskawek


Truskawki umyj, osusz i pokrój na plasterki.
Żółtka wbij do miski, dodaj cukier i dokładnie zmiksuj na pulchną masę. Dodaj serek mascarpone i mieszaj by składniki dobrze się połączyły i nie było żadnych grudek serka.
Krem włóż do lodówki do schłodzenia.
Dno i boki tortownicy0 wyłóż biszkoptami - biszkopty na boki przetnij na połowę. Na ułożone ciastka nałóż połowę kremu. Na kremie poukładaj połowę truskawek i nałóż resztę kremu. Wyrównaj powierzchnie i ułóż na wierzchu resztę truskawek.
Wsadź do lodówki na kilka godzin, by ciasto mocno sie schłodziło.

SMACZNEGO :)






14 komentarzy:

  1. Przepięknie się prezentuje! Musi być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny, słodki, uroczy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda...!truskawki i mascarpone to idealne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale kusisz Angie! przeciez ja nie mogę w kuchni siedzieć:) Piękny torcik:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale śliczny. A torcik z jakiejś szczególnej okazji?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe i pyszne! Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. A dziękować, dziękować :) Torcik był absolutnie bez okazji :) Mi nie trzeba pretekstu by zafundować sobie mega bombę kaloryczną ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. bajeczny! nic tylko schrupać

    OdpowiedzUsuń