wtorek, 15 maja 2012
Tortellini z szynką na szpinaku
Szybkie i proste danie z mięsnym tortellini, choć pewnie każde by się do tego nadawało i wspaniale współgrało ze szpinakiem. Idealne danie na szybki obiad. Polecam!
SKŁADNIKI:
250 g tortellini z szynką (u mnie z prosciutto crudo)
200 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
2 łyżki ricotty
2 łyżki startego parmezanu
sól i pieprz do smaku
Tortellini ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku.
NA patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i zeszklić. Następnie dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Poddusić chwilę, by szpinak "zwiędł". Następnie posolić i popieprzyć, zdjąć z ognia i dodać ricottę. Wymieszać do połączenia składników.
Szpinak ułożyć na talerz, na nim ułożyć ugotowane tortellini.
Całość posypujemy startym parmezanem i natychmiast podajemy.
SMACZNEGO:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Lubię takie proste dania, a jeśli zawierają szpinak to biorę w ciemno! :)
OdpowiedzUsuńPierożki i szpinak - pysznie!
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie, chętnie załapałbym się na talerzyk (albo talerz) :-)
OdpowiedzUsuńTeż lubię tortellini, ja kupuję w lidlu, ostatnio wybrałam te z serem i szpinakiem, ale z szynką też były i z mięsem.
OdpowiedzUsuńale kuszące!
OdpowiedzUsuńCzasem warto miec pod reka gotowe tortellini.
OdpowiedzUsuńMniam, jak pysznie wygląda!:)
OdpowiedzUsuń