wtorek, 15 maja 2012

Tortellini z szynką na szpinaku


Szybkie i proste danie z mięsnym tortellini, choć pewnie każde by się do tego nadawało i wspaniale współgrało ze szpinakiem. Idealne danie na szybki obiad. Polecam!

SKŁADNIKI:
250 g tortellini z szynką (u mnie z prosciutto crudo)
200 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
2 łyżki ricotty
2 łyżki startego parmezanu
sól i pieprz do smaku


Tortellini ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku.
NA patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i zeszklić. Następnie dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Poddusić chwilę, by szpinak "zwiędł". Następnie posolić i popieprzyć, zdjąć z ognia i dodać ricottę. Wymieszać do połączenia składników.
Szpinak ułożyć na talerz, na nim ułożyć ugotowane tortellini.
Całość posypujemy startym parmezanem i natychmiast podajemy.
SMACZNEGO:)


7 komentarzy:

  1. Lubię takie proste dania, a jeśli zawierają szpinak to biorę w ciemno! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierożki i szpinak - pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne połączenie, chętnie załapałbym się na talerzyk (albo talerz) :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też lubię tortellini, ja kupuję w lidlu, ostatnio wybrałam te z serem i szpinakiem, ale z szynką też były i z mięsem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czasem warto miec pod reka gotowe tortellini.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, jak pysznie wygląda!:)

    OdpowiedzUsuń