wtorek, 21 lutego 2012

Otrębowo-lniano-cynamonowy dietetyczny naleśnikowy omlet


Bardzo szybkie, zdrowe i pyszne śniadanko. Najbardziej mi smakowało z powidłami śliwkowymi, a Mojemu Najmłodszemu z serkiem danio. Polecam. Dla wszystkich.

SKŁADNIKI:
2 jajka
2 łyżki mleka 0,5%
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 łyżka otrębów pszennych
1 łyżka słodzika w płynie
1/3 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
1 łyżeczka startego, świeżego imbiru

Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem. Odstawić na 5 minut.
Patelnie rozgrzać i wylać omlet. Gdy zetnie się, przewrócić na drugą stronę.
Ja smażyłam na teflonowej patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu.


5 komentarzy:

  1. Fajniutki ten omlecik,muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak znalazł po ostatkowym łakomstwie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tyle tu pyszności!
    Chętnie bym spróbowała,bez słodzika jednak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł z tym dodatkiem siemienia, lecz po tym jak naczytałam się o słodzikach, to jednak zdecydowanie wolę bez tego wynalazku ... no chyba że będzie to cukier brzozowy :)

    OdpowiedzUsuń