środa, 15 lutego 2012

Tatar z krewetek, łososia wędzonego i awokado



Moja kolejna wariacja z awokado i łososiem - uważam takie połaczenie za bardzo udane i tym razem bardzo nam smakowało. Szybka i pyszna przystawka na każdą okazję. Polecam!

SKŁADNIKI:
100 g wędzonego łososia
100 g ugotowanych krewetek
1 dojrzałe awokado
2 łyżki kaparów
2 żółtka
1/2 cytryny
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki pestek słonecznika

Łososia i krewetki bardzo drobno posiekać. Awokado pokroić w kosteczkę. Skropić sokiem z cytryny.
Dodać kapary i żółtka. Składniki delikatnie wymieszać, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Odstawić do lodówki na około pół godziny.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Przestudzić.
Tatar posypać słonecznikiem przed podaniem.




5 komentarzy:

  1. smacznie wygląda, choć krewetek bym chyba nie zjadła :) ale podobno są bardzo dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bym zjadla, ale tatar to chyba cos surowego, a tutaj ugotowane krewetki, losos udymiony, wiec to chyba raczej salatka niz tatar ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowity sposób na podanie owoców morza. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń