poniedziałek, 13 lutego 2012

Walentynkowy tatar



Klasyczny tatar w walentynkowej odsłonie....

SKŁADNIKI (na 2 porcje):
250 g mielonej polędwicy wołowej
1/2 czerwonej cebuli
2 ogórki konserwowe
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka sosu sojowego
2 żółtka
sól i pieprz


Do mielonej wołowiny dodajemy: posiekaną cebulkę, posiekane ogórki, musztardę, oliwę,sos sojowy sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.Wkładamy do lodówki na około godzinę.
Z mięsa formujemy serca - ja użyłam foremek i podajemy.



7 komentarzy:

  1. A wiesz, ze ja jeszcze nigdy nie jadlam tatara? Pierwszy raz wciaz przede mna - musze w koncu sprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesteś pierwszą osobą, o której słyszałam, że nie jadła tatara! ;p Jako dziecko się brzydziłam, teraz tylko Jego wypatruję na imprezach u ciotek.

      Walentynkowy tatar <3 buziaki muszą być po tym, że hoho. Panie Sandman!... ;p

      Usuń
  2. podobno przez żołądek do serca ;) za ten tatar zdobyłaś moje względy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. No buziaki cebulowe! Pychota ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmm... nie odważyłbym się podać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Każdy facet byłby zadowolony z takiego dania w Walentynki i niejedna babka także ;) Ładnie podane!

    OdpowiedzUsuń
  6. no proszę jak oryginalnie, coś dla mojego M :)

    OdpowiedzUsuń