piątek, 10 lutego 2012
Pstrąg nadziewany cykorią i radicchio, zapiekany w szynce parmeńskiej
Danie doskonałe na każdą okazję - codzienny obiad czy romantyczną kolacje przy świecach. Potrawa bardzo delikatna, prosta, a zarazem wykwintna. Idealna z kieliszkiem białego wina...
SKŁADNIKI:
2 wypatroszone pstrągi
100 g szynki parmeńskiej
1 czerwona cebula
1/3 szklanki rodzynek
2 cykorie
1 radicchio
1/4 szklanki białego, półwytrawnego wina
cytryna
sól, pieprz
zioła prowansalskie
Pstrągi myjemy, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Delikatie solimy od środka, pieprzymy i całe posypujemy ziołami prowansalskimi. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Rodzynki namoczyć 10 minut w gorącej wodzie.
Z cykorii odkroić gorzkie części (głównie całą białą, dolną część). Cykorie i radicchio posiekać.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić posiekane warzywa i poddusić kilka minut. Dodać rodzynki. Podlać białym winem i poddusić aż wino wyparuje. Doprawić do smaku.
Przygotowanym farszem wypełnić wnętrze ryb.
Pstrągi owijamy szynką parmeńską - ściśle wkoło brzucha, by nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.
Tak przygotowane pstrągi wkładamy do brytfanny, przykrywamy folią aluminiową i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po tym czasie odkrywamy folię i pieczemy kolejne 10 minut, by szynka się przyrumieniła. Ryba jest bardzo delikatna i krucha i trzeba bardzo uważać przy wyjmowaniu jej z brytfanny.
SMACZNEGO :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Gdyby nie te osci, to bym czesciej jadla pstraga. Wyglada bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńO kurcze, te pstragi nie wygladaja na zadowolone z takiego obrotu sprawy ;))
OdpowiedzUsuńtez mam problem z wydlubywaniem osci z pstraga...
Często zapiekam pstrągi, ale z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńFajne nadzienie. Ja zazwyczaj przy pstrągu idę na minimalizm - ziółka, czosnek i masło, ale taki przepych tez mi się podoba :-)
OdpowiedzUsuńA ości mi nie przeszkadzają odkąd mi pokazano jak się je rybę w całości. Wcześniej od takich stroniłem.
Pyszne!
OdpowiedzUsuńCiekawy farsz.W sumie potrawa niebanalna,na każdą okazję.
Smacznego!
ekstra!
OdpowiedzUsuń