środa, 8 lutego 2012

Kuleczki z ricotty i owoców morza na sałatce z rukoli




Poezja smaku! Wspaniała i wykwintna sałatka nie tylko na kolację walentynkową. Kuleczki z ricotty,krewetek i paaluszków surimi z dodatkiem grana padano. Wszystko podane na sałacie z rukoli i pomidorów polanej miodowym winegret...Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:
mix sałat z rukolą
pomidorki koktailowe
kuleczki:
125 g ricotty
1/2 szklanki startego parmezenu lub grana padano
4-5 ugotowanych krewetek tygrysich
5 paluszków surimi
sól i pieprz do smaku
1/2 cytryny
dressing: 1 łyżka miodu, 1 łyżka octu winnego, 3 łyżki oliwy z oliwek

Kuleczki: Krewetki oraz paluszki krabowe kroimy bardzo drobno i lekko skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy ricottę i starty ser. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Z masy serowej mokrymi rękami formujemy kulki, odkładamy na talerz i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Dressing:w szklaneczce dokładnie mieszamy miód z octem, łączymy z oliwą.
Sałatę i pokrojone pomidorki układamy na talerzu i polewamy przygotowanym dressingiem.
Na sałacie układamy serowe kuleczki i natychmiast podajemy.



3 komentarze:

  1. Pyszności ta sałatka, początkowo szukałam krewetek, a potem przeczytałam przepis i znalazłam, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście poezja smaku, a rukola to najbardziej mi smakuje ta z ogródka mamci, a tu zasypane śniegiem wszystko :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale podoba mi się ten przepis, zwłaszcza, że uwielbiam rukole a do tego te kuleczki mniamcia.

    OdpowiedzUsuń