wtorek, 21 lutego 2012

Szaszłyki z owoców morza




Bardzo szybkie i proste danie na każdą okazję. Dobre na przystawkę, ale i jako danie główne. Nam bardzo smakowało ze słodkim sosem chilli i sałatką.

SKŁADNIKI:
200 g filetu z dorsza
24 szt krewetek
8 sztuk surimi
marynata:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 szczypty chilli
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka słodkiego sosu chilli
1/3 łyżeczki pasty curry

Składniki marynaty wymieszać dokładnie i odstawić.
Filet z dorsza, krewetki oczyścić. Filet i paluszki surimi pokroić w kostkę. Na patyczki do szaszłyków nadziać naprzemiennie rybę, krewetki i surimi. Szaszłyki posmarować przygotowaną marynatą i odstawić do lodówki na 2 godziny. Przygotowane szaszłyki wstawić na raszki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 15 minut.


5 komentarzy:

  1. Takie szaszłyki do ja zawsze chętnie schrupię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko mi sie na tym patyczku podoba oprocz surimi - jak dla mnie to takie parowki.

    OdpowiedzUsuń
  3. coś dla mojej corki takie połączenia uwielbia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe! Mój mąż byłby w siódmym niebie, gdybym je zrobiła. Pomyślę nad tym :P

    OdpowiedzUsuń