piątek, 10 sierpnia 2012

Tarta z borówkami i kremem mascarpone




Teraz to już naprawdę ostatni przed urlopowy przepis :)
I ostatnie z moich imieninowych ciast...sporo ich w tym roku było i wszystkie moim gościom bardzo smakowały! To jedno z moich ulubionych wypieków: tarta na kruchym spodzie z kremem mascarpone i borówkami. Wspaniały wypiek na lato. Polecam!


SKŁADNIKI:
ciasto:
100 g masła
200 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
1 łyżeczka olejku waniliowego
1 żółtko
krem:
200 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
ok. 250 g świeżej borówki amerykańskiej


Z podanych składników na ciasto zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kule i zawinąć w folię spożywcza. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
W tym czasie przygotowujemy krem: śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder, następnie dodać serek mascarpone i zmiksować. Schłodzić w lodówce.

Po wskazanym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Ponakłuwać w kilku miejscach widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Musi mieć złoty kolor.
Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Na ostudzony spód nałożyć kremem mascarpone i umyte i osuszone borówki.

SMACZNEGO :)




Tarty wytrawne i na słodko

27 komentarzy:

  1. Jaka apetyczna! Serek mascarpone i borówki, pyszności. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robi wrażenie :) Ja dzisiaj biorę się za robienie tarty. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna letnia tarta;) Muszę zakupić sobie w końcu foremkę

    OdpowiedzUsuń
  4. narobiłaś mi apetytu tym małym arcydziełem kulinarnym:)
    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  5. cudowna, efektowna tarta:) tak samowita, że pewnie ciężko skończyć ja jednym kawałku:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda znakomicie, z mascarpone musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała! Udanego wypoczynku!

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne ciasto - z pewnością smakuje równie dobrze:) Poproszę o dostawę do pracy - właśnie piję kawę!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda obłędnie, ciasta z borówkami po prostu uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie tarty, a ta się tak wspaniale prezentuje, że aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jakie śliczne borówkowe pole!

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealna tarta i do tego pięknie sfotografowana!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuje Wam wszystkim za przemiłe słowa, tarty już dawno nie ma. Była pyszna i zniknęła w jedno popołudnie :)
    pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo letnie ciasto - na pewno wspaniale smakowalo!

    OdpowiedzUsuń
  15. Taka prosta, a zarazem tak ładnie wygląda i z pewnością dobrze smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ta tarta wygląda mega apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Łał, powtórzyło się to w stu poprzednich komentarzach, ale tarta naprawdę wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  18. I znowu dopadł mnie głód ;-) Wchodzenie na Twojego bloga, to nie metoda na głoda ;-P

    OdpowiedzUsuń
  19. A można dać mrożone borówki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale w tym przypadku sugerowałabym zamrożone borówki zalać gestą galaretką. W innym przypadku zamrożone owoce pyszczą wodę i tarta będzie pływać...

      Usuń
  20. Jakiej średnicy była tarta? :)

    OdpowiedzUsuń