niedziela, 11 grudnia 2011

Chleb świąteczny na zakwasie z żurawiną i orzechami


SKŁADNIKI:
0,5 kg mąki żytniej, orkiszowej, razowej (do wyboru)
0,25 kg mąki pszennej
0,5 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki suszonej żurawiny (lub co kto woli pestki, dyni, śliwki)
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
7 gram suszonych drożdży
2 łyżki miodu (rozpuszczonego w niewielkiej ilości ciepłej wody)
750 litra wody mineralnej niegazowanej
zakwas żytni - ok. 200 gram

Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski i bardzo dokładnie wymieszać.
Odłożyć miseczkę ciasta do następnego razu (można przechowywać w lodówce około 10 dni). Ciasto chlebowe przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wstawić na 10 godzin do zimnego piekarnika.
Ja zostawiam na noc i rano piekę.
Chleb piec 1 godzine w temperaturze 180 stopni.

2 komentarze:

  1. ten żurawinowo orzechowy dodatek jest najpyszniejszy.

    OdpowiedzUsuń
  2. idealny chlebuś na święta.

    OdpowiedzUsuń