piątek, 23 grudnia 2011

Kapusta z grzybami i żurawiną



Przepis na kapustę znaleziony na Kwestii Smaku. Rewelacja! Koniecznie do spróbowania!
Przepis doskonały - cytuje za autorką.


SKŁADNIKI:
500 g kiszonej kapusty z marchewką
3 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżki masła lub masła klarowanego
1/2 łyżeczki kminku
1 cebula
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki suszonej żurawiny
Grzyby:
200 g świeżych, mrożonych grzybów np. podgrzybków lub borowików
2 łyżki oliwy extra vergine
2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kosteczkę
1 łyżka masła
1/2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

"Kapustę odcisnąć z soku, włożyć na sitko i przepłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć. W szerokim nieprzywierającym garnku rozgrzać oliwę i masło, dodać kminek oraz pokrojoną w kosteczki cebulę, zeszklić ją przez około 8 minut na umiarkowanym ogniu mieszając co jakiś czas.

Dodać kapustę, wlać wino, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 1/2 godziny, od czasu do czasu zamieszać i sprawdzić czy kapusta nie przywiera do dna garnka, w razie potrzeby można dodać kilka łyżek wody lub wina. Na 5 minut przed końcem gotowania do kapusty dodać żurawinę.
Grzyby rozmrozić pod ciepłą wodą, osuszyć. Na patelni podgrzać oliwę razem z posiekanym czosnkiem, lekko go zrumienić. Dodać pokrojone na kawałeczki grzyby, doprawić je solą i pieprzem i smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 2 - 3 minuty, mieszając co jakiś czas. Grzyby bardziej dusić niż smażyć, na koniec dodać masło.
Dodać kilka łyżek wody, mąkę, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze nie rumieniąc przez pół minuty. Na koniec wymieszać z natką pietruszki. Przełożyć do garnka z kapustą i delikatnie wymieszać. Podgrzać przed podaniem."

2 komentarze:

  1. Intryguje mnie strasznie ta żurawina :)
    Będę musiała kiedyś spróbować!

    OdpowiedzUsuń