środa, 7 grudnia 2011
Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim
Dorsz ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim zrobiony w 2 wersjach: filet obłożony świeżymi liśćmi szpinaku i filet na dużej ilości szpinaku duszonego z czosnkiem. Ja nie przepadam za szpiankeim w dużej ilości więc zdecydownie bardziej smakowała mi wersja pierwsza, mojej mamie druga. Czyli dla każdego coś miłego :)
SKŁADNIKI:
2 duże filety z dorsza
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie szpinaku (150g)
ząbek czosnku
marynata do ryb Knorr
cytryna
1 jajko
Filety z dorsza opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny i posypać marynatą, odstawić.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić 3/4 opakowania szpinaku i poddusić przez kilka minut. Dodać sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszać i poddusić jeszcze razem przez 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Ciasto francuskie podzielić na połowę.
Na jednej połowie położyć na środku kilka świeżych listków szpianku.
Na to położyć filet z dorsza i obłożyć go szpiankiem.
Przykryć ciastem i zakleić dokładnie ze wszystkich stron.
Na drugi kawałek ciasta położyć uduszony szpinak, na niego dorsza i przykryć szpiankiem. Owinąć dokładnie ciastem i zakleić.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Obie rolady posmarować roztrzepanym jajem i wstawić do piekarnika na około 25-30 minut, aż rolady będą złote. (Ja piekłam na termoobiegu).
Podawać gorące z sałatką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Te urocze rybki kompletnie mnie rozbrajają :)
OdpowiedzUsuńBardzo aromatyczna rybka!
OdpowiedzUsuńuwielbiam rybki;D
OdpowiedzUsuń