Króluje tutaj papryka we wszystkich odmianach i na wszelakie sposoby: jako dodatek do wędlin, mięs, ciast i pieczywa, nadziewana, suszona, marynowana...
NDUJA - to rodzaj bardzo ostrej wędliny wieprzowej z dodatkiem ostrej papryki (peperoncino), którą smaruje się pieczywo lub używa jako baza do sosu lub pizzy:
Tradycyjna przystawka kalabryjska: salami wieprzowe z dodatkiem zielonego pieprzu, sery, oliwki, suszone pomidory, chleb z NDUJA
Dodatkiem do przystawki jest: biały chleb, słodka konfitura z czerwonej cebuli z dodatkiem rodzynek i bardzo ostra pasta peperoncino
na deser otrzymaliśmy kawałki ciasta domowej roboty - wszystko z dodatkiem ostrej papryczki
Posmak ostrej papryki można było zagryźć świezo pieczonym chlebem z Neapolu
Po ekspresowym przejściu przez Sardynię (tą kuchnie znam na wylot) i spróbowaniu Pandoro z Mirto (pycha!) dotarliśmy na SYCYLIĘ.
kolejne desery...
i na bieżąco produkowane miody...
Potem znów pora na "Mały Konkret"
i kolejny deser w HISZPANI - CHURROS (niestety okazał się bardzo tłusty...)
W części AZJI i AFRYKI dominowały głównie przyprawy i herbaty:
C.D.N
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz