piątek, 23 marca 2012

Cielęcina za śliwkami w cieście francuskim



Delikatne i pyszne mięsko w chrupiącym cieście francuskim. Wspaniale smakowało z konfiturą z żurawiny. Wykwintne danie nie tylko na święta...


SKŁADNIKI:
800 g cielęcina bez kości
1/2 białego wina wytrawnego
10 śliwek suszonych
1 jajko
1 op. ciasta francuskiego
1 łyżka mleka
1 op. szynki parmeńskiej w plastrach
1 op.Marynaty do mięs Knorr


Mięso czyścić z błon, rozkroić na płaski placek i lekko rozbić. Marynatę do mięs Knorr wymieszać z olejem i rozmarować z obu ston na mięsie. Wsadzić do lodówki na kilka godzin ( u mnie cała noc).
Na zamarynowanym mięsie układamy śliwki suszone, przykrywamy je plastrami szynki parmeńskiej i zwijamy ściśle w roladę. W kilku miejscach związać sznurkiem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia, wlać wino i wsadzić do piekarnika. Piec 90 minut od czasu do czasu podlewając mięso wytworzonym podczas pieczenia sosem. Roladę wystudzić.
Ciasto francuskie rozłożyć, ułożyć na nim przestudzoną roladę. Mięso dokładnie zawinąc w ciasto, zawijająć końce ciasta pod spód. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć roladę i posmarować ją jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wsadzić mięso i piec około 25 minut. Roladę lekko przestudzić i pokroić na kawałki. Podawać z konfiturą z żurawiny.
SMACZNEGO :)

3 komentarze: