wtorek, 20 marca 2012
Polędwiczki wieprzowe z grzybami
U mnie nadal grzybowo! :) Mięsko, które bardzo zasmakowało mojej drugiej Połowie. Delikatne i aromatyczne. Podałam je z pieczonymi ziemniakami i sałatą z pomidorami. Polecam!
SKŁADNIKI:
1 polędwiczka wieprzowa
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
300 g mrożonych grzybów (u mnie prawdziwki)
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki czerwonego wina
przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Mięso oczyścić z błon, potrzeć roztartym ząbkiem czoasku, majerankiem, solą i pieprzem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Grzyby i cebulkę drobno posiekać
. Na patelni podsmażyć cebulkę, dodać grzyby i smażyć aż do wyparowania całego sosu.
Doprawić do smaku i wystudzić.
Do wystudzonych grzybów dodaejmy jajko i bułkę tartą. Wymieszać.
Polędwiczkę naciąć wzdłuż na całej długości, ale nie do końca - by stwarzała wrażenie "otwartej książki".
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć polędwiczkę przez kilka minut z obu stron.
Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i w nacięcie wkładamy farsz. Podlewamy winem, dolewając odrobinę wody.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 minut.
Po upieczeniu odstawiamy na chwilę i kroimy na plastry.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ja mam w zamrażarce jeszcze woreczek kurek. Takie mięsko z grzybkami to świetne połączenie
OdpowiedzUsuńAle pysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Kojarzy mi się z wolnymi dniami :D
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają!
OdpowiedzUsuńTeż mam fazę grzybową, trzeba posprzątać zamrażalnik przed sezonem :-) A soczysta polędwiczka do tego się nadaje wybornie...
OdpowiedzUsuńUwielbiam polędwiczki! Twoje danie wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń