piątek, 23 marca 2012

Sałatka z kurczakiem i quinoa



Lekka, orzeźwijająca sałatka, a zarazem bardzo syta. Z powodzeniem może zastąpić obiad. Bardzo zdrowa, pięknie wygląda i świetnie smakuje. Czy trzeba czegoś więcej ? Polecam! :)


SKŁADNIKI:
3/4 szklanki quinoa(komosy ryżowej)
1 duża, ugotowana pierś kurczaka
1 pomarańcza
1/2 awokado
1/2 granatu
2 łyżki orzeszków pinii
sól i pieprz do smaku
1-2 łyżki dobrej oliwy z oliwek


Quinoa ugotować w osolonej wodzie proporcji 1:2 (1 porcja kaszy na 2 porcje wody). Ostudzić. Pomarańczę przekroić na pół, wydrążyć (użyjemy pomarańczowych miseczek do sałatki), a miąższ pokroić w kostkę.
Awokado i kurczaka także pokroi w niewielką kostkę. Pestki granatu wydrążyć.
Quinoa wymieszać w miseczce z kurczakiem, awokado, pomarańczem i pestkami granatu. Dolać łyżkę oliwy, doprawić solą i pieprzem. Sałatką napełnić wydrążone pomarańcze. Posypać orzeszkami pinii i podawać.


2 komentarze:

  1. Jeszcze nie jadłam komosy ryżowej (bo tak to się chyba nazywa inaczej?), ale podobno zdrowa i chciałabym ją do diety włączyć. Jak smakuje?:) Sałatka - zdecydowanie moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. No mi bardzo zasmakowała, choć za kaszami nie przepadam! Coś pomiędzy kuskusem a kaszą jaglaną. Resztę, która mi została jadłam nawet z jogurtem i naprawdę bardzo smaczna. Koniecznie spróbuj!
    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń