środa, 28 marca 2012

Krem z mascarpone z czekoladą i truskawkami



Idealny deser na każdą okazję. Delikatny krem z serka mascarpone z kawałkami czekolady i truskawkami...


SKŁADNIKI:
340 g mascarpone
2 jajka
4 łyżeczki cukru
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
truskawki
kilka biszkoptów
likier czekoladowy


Gorzką czekoladę posiekać na małe kawałki.
Jajka dokładnie umyć i oddzielić białka od żółtek. Serek mascarpone wyłożyć do miski, dodać cukier i żółtka i zmiksować na jednolity krem. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę delikatnie przełożyć do miseczki z żółtkami i serkiem, dodać posiekaną czekoladę. Wszystko delikatnie wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę.
Na dnie pucharków ułożyć po biszkopcie i zalać 1 łyżką likieru czekoladowego.
Truskawki pokroić na plasterki.
Na biszkopcie układamy warstwami krem i truskawki. Ostatnią warstwą powinien być krem.
Dekorujemy truskawkami i czekoladą.
SMACZNEGO:)

12 komentarzy:

  1. Jaki lekki i wiosenny deser!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo delikatnie i kremowo;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Togo mi właśnie teraz potrzeba, mogę wpaść? Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, uwielbiam połączenie truskawek i mascarpone, przypomina mi się lato...

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie desery. Wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny deserek. CHętnie bym zjadła.pyszotka.
    Pozdrowienia serdeczne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaserwowano mi kiedyś podobny deser na włoskiej kolacji... jak miłe to są wspomnienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. oddałabym wszystko w tej chwili za ten deser

    OdpowiedzUsuń
  9. prezentuje się obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  10. Tęsknie już za świeżymi truskaweczkami... :(

    OdpowiedzUsuń