środa, 28 marca 2012
Krem z mascarpone z czekoladą i truskawkami
Idealny deser na każdą okazję. Delikatny krem z serka mascarpone z kawałkami czekolady i truskawkami...
SKŁADNIKI:
340 g mascarpone
2 jajka
4 łyżeczki cukru
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
truskawki
kilka biszkoptów
likier czekoladowy
Gorzką czekoladę posiekać na małe kawałki.
Jajka dokładnie umyć i oddzielić białka od żółtek. Serek mascarpone wyłożyć do miski, dodać cukier i żółtka i zmiksować na jednolity krem. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę delikatnie przełożyć do miseczki z żółtkami i serkiem, dodać posiekaną czekoladę. Wszystko delikatnie wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę.
Na dnie pucharków ułożyć po biszkopcie i zalać 1 łyżką likieru czekoladowego.
Truskawki pokroić na plasterki.
Na biszkopcie układamy warstwami krem i truskawki. Ostatnią warstwą powinien być krem.
Dekorujemy truskawkami i czekoladą.
SMACZNEGO:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jaki lekki i wiosenny deser!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo delikatnie i kremowo;)
OdpowiedzUsuńTogo mi właśnie teraz potrzeba, mogę wpaść? Buziaki!
OdpowiedzUsuńO tak...to deser dla mnie :)
OdpowiedzUsuńZAPRASZAM SERDECZNIE :)
OdpowiedzUsuńMmm, uwielbiam połączenie truskawek i mascarpone, przypomina mi się lato...
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie desery. Wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny deserek. CHętnie bym zjadła.pyszotka.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia serdeczne:)
Zaserwowano mi kiedyś podobny deser na włoskiej kolacji... jak miłe to są wspomnienia :)
OdpowiedzUsuńoddałabym wszystko w tej chwili za ten deser
OdpowiedzUsuńprezentuje się obłędnie
OdpowiedzUsuńTęsknie już za świeżymi truskaweczkami... :(
OdpowiedzUsuń