środa, 7 marca 2012

Sajgonki po japońsku



Moja wariacja z papierem ryżowym...a tak naprawdę to z zalegającym w lodówce ryżem...
Efekt - zaskakująco pozytywny! Wspanaile smakuje ze słodkim sosem chilli... Polecam!



SKŁADNIKI:
ugotowany ryż (użyłam lekko rozgotowanego Basmati)
łosoś wędzony
paluszki surimi
awokado
ogórek zielony
papier ryżowy


Arkusze papieru ryżowego namoczyć i ułożyć na desce. Na każdym arkuszu rozłożyć warstwę ryżu. Na nim plaster łososia lub kawałek surimi, awokado, ogórka i zwinąć ciasno w roladkę jak standardową sajgonkę. Odstawić do lodówki na pól godziny. Przekroić na pół i podawać.

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysl - na pewno wart przetestowania!

    OdpowiedzUsuń