piątek, 20 lipca 2012
Ciasto jabłkowe z bitą śmietaną
Przepis, który mi się przeleżał niezauważony w kopiach roboczych, a wielka szkoda bo ciasto było naprawdę smaczne. Teraz za to mamy znów , świeże i słodkie jabłka i pora do niego wrócić :)
Lekkie, mocno jabłkowe ciasto na lato (jeśli w końcu przyjdzie;)Proste i nieskomplikowane, przy czym połączenie jabłek z bita śmietaną - wspaniałe...
Zdjęcia robiłam telefonem więc wybaczcie za jakość...
SKŁADNIKI:
1/2 opakowania ciasta francuskiego
3 jabłka
1 gruszka
3 łyżki cukru pudru
200 g śmietanki kremowej
3 łyżeczki żelatyny
kilka kostek startej czekolady
Jabłka i gruszkę obierz, pokrój na kawałki i wrzucić do garnka. Zalej 1/4 szklanki wody i duś do miękkości. W razie potrzeby dosłodź cukrem. Rozpuść 1 łyżeczkę żelatyny w niewielkiej ilości wody i połącz z musem owocowym. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto francuskie rozłóż i wyłóż nim wysmarowaną blaszkę. Ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach i wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Gdy ciasto będzie miało złoty kolor - po około 20 minutach, wyjmij z piekarnika i wystudź.
Na podpieczony spód wyłóż masę jabłową, wyrównaji wstaw do lodówki.
Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
2 łyżeczki żelatyny rozpuść w gorącej wodzie, lekko przestudź i połącz ze śmietanką.
Tak przygotowany krem przełóż na masę jabłkową, wyrównaj powierzchnie. Wstaw do lodówki na około godzinę. Wierzch ciasta przed podaniem posyp startą czekoladą.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszne, znam je pod nazwą szarlotka pod pierzynką:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo ciekawie i smakowicie, zachowam na wrzesień bo jabłka u mnie dopiero od jesieni królują:)
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
Wygląda bardzo apetycznie i równocześnie elegancko. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho. Uwielbiam takie z dużą ilością jabłek :)
OdpowiedzUsuńIlość jabłek jest powalająca :) Pyszności! Chętnie zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńale warstwy ładnie wyszły
OdpowiedzUsuńMniam taki musik jabłkowy :)
OdpowiedzUsuńP.S. Chciałbym, żeby mój aparat robił takie fajne zdjęcia jak Twój telefon ;)
Fajne jest! Jeszcze nigdy takiego nie jadłam,ale przepis już gdzieś widziałam.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Pycha, robię podobny tylko na biszkopcie i używam jabłek prażonych(z lidla są dobre), już niedługo zrobię z własnych jabłuszek:)
OdpowiedzUsuńznam je dzięki mojej Babci ;] zawsze robi je na specjalne okazje.
OdpowiedzUsuńKochana , zrobiłam wczoraj, nie wiem co jest nie tak
OdpowiedzUsuńpo pierwsze, ciasto w piekarniku pomimo nakłuć się skurczyło okropnie :(
po drugie 200 g śmietanki...mało, cienka warstwa, musiałam dorobić więcej...co myślisz o ty?
Powiem szczerze, że jestem zdziwiona tym, że ciasto francuskie się skurczyło...
UsuńJeśli chodzi o śmietankę - mi 1 opakowanie starczyło bez problemu, ale jak widać w tle miałam niewielkie naczynie żaroodporne w którym robiłam. Jeśli miałaś większą to oczywiście 200 g mogło być niewystarczające.
Przykro mi, że ciasto Ci nie wyszło, bo jest naprawdę smaczne. Wydaje mi się, że przepis jest dość jasno napisany.
nie podałaś w przepisie średnicy formy w jakiej wykonać ciasto, dlatego podejrzewam pojawił się problem z ml kremówki, choć my nie użyliśmy bóg wie jakiej dużej formy. albo masz super kremówkę ;)
Usuńprzepis odratowaliśmy robiąc ciasto na herbatnikach także dziś się nim zajadamy ;)
Pięknie i pysznie wygląda !
OdpowiedzUsuńLimelka.blogspot.com - zapraszam :)