piątek, 20 lipca 2012

Ciasto jabłkowe z bitą śmietaną



Przepis, który mi się przeleżał niezauważony w kopiach roboczych, a wielka szkoda bo ciasto było naprawdę smaczne. Teraz za to mamy znów , świeże i słodkie jabłka i pora do niego wrócić :)
Lekkie, mocno jabłkowe ciasto na lato (jeśli w końcu przyjdzie;)Proste i nieskomplikowane, przy czym połączenie jabłek z bita śmietaną - wspaniałe...
Zdjęcia robiłam telefonem więc wybaczcie za jakość...


SKŁADNIKI:
1/2 opakowania ciasta francuskiego
3 jabłka
1 gruszka
3 łyżki cukru pudru
200 g śmietanki kremowej
3 łyżeczki żelatyny
kilka kostek startej czekolady


Jabłka i gruszkę obierz, pokrój na kawałki i wrzucić do garnka. Zalej 1/4 szklanki wody i duś do miękkości. W razie potrzeby dosłodź cukrem. Rozpuść 1 łyżeczkę żelatyny w niewielkiej ilości wody i połącz z musem owocowym. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto francuskie rozłóż i wyłóż nim wysmarowaną blaszkę. Ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach i wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Gdy ciasto będzie miało złoty kolor - po około 20 minutach, wyjmij z piekarnika i wystudź.
Na podpieczony spód wyłóż masę jabłową, wyrównaji wstaw do lodówki.
Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
2 łyżeczki żelatyny rozpuść w gorącej wodzie, lekko przestudź i połącz ze śmietanką.
Tak przygotowany krem przełóż na masę jabłkową, wyrównaj powierzchnie. Wstaw do lodówki na około godzinę. Wierzch ciasta przed podaniem posyp startą czekoladą.
Smacznego :)

14 komentarzy:

  1. Pyszne, znam je pod nazwą szarlotka pod pierzynką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo ciekawie i smakowicie, zachowam na wrzesień bo jabłka u mnie dopiero od jesieni królują:)

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie i równocześnie elegancko. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciacho. Uwielbiam takie z dużą ilością jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ilość jabłek jest powalająca :) Pyszności! Chętnie zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale warstwy ładnie wyszły

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam taki musik jabłkowy :)
    P.S. Chciałbym, żeby mój aparat robił takie fajne zdjęcia jak Twój telefon ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne jest! Jeszcze nigdy takiego nie jadłam,ale przepis już gdzieś widziałam.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha, robię podobny tylko na biszkopcie i używam jabłek prażonych(z lidla są dobre), już niedługo zrobię z własnych jabłuszek:)

    OdpowiedzUsuń
  10. znam je dzięki mojej Babci ;] zawsze robi je na specjalne okazje.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kochana , zrobiłam wczoraj, nie wiem co jest nie tak
    po pierwsze, ciasto w piekarniku pomimo nakłuć się skurczyło okropnie :(
    po drugie 200 g śmietanki...mało, cienka warstwa, musiałam dorobić więcej...co myślisz o ty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze, że jestem zdziwiona tym, że ciasto francuskie się skurczyło...
      Jeśli chodzi o śmietankę - mi 1 opakowanie starczyło bez problemu, ale jak widać w tle miałam niewielkie naczynie żaroodporne w którym robiłam. Jeśli miałaś większą to oczywiście 200 g mogło być niewystarczające.
      Przykro mi, że ciasto Ci nie wyszło, bo jest naprawdę smaczne. Wydaje mi się, że przepis jest dość jasno napisany.

      Usuń
    2. nie podałaś w przepisie średnicy formy w jakiej wykonać ciasto, dlatego podejrzewam pojawił się problem z ml kremówki, choć my nie użyliśmy bóg wie jakiej dużej formy. albo masz super kremówkę ;)
      przepis odratowaliśmy robiąc ciasto na herbatnikach także dziś się nim zajadamy ;)

      Usuń
  12. Pięknie i pysznie wygląda !
    Limelka.blogspot.com - zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń