piątek, 27 lipca 2012

Sałatka wiosenna i ostatni dzień konkursu!




Sałatka koncepcji mojej włoskiej rodzinki, która niedawno otworzyła w Mediolanie wspaniałą pizzerię. Chyba nigdzie nie ma tam tak wspaniałej pizzy i focacci jak tam... W swoim menu mają także różnego rodzaju pasty oraz sałatki. Sałatka nazwana przez nich INSALATA PRIMAVERA ma jeszcze w składzie kukurydzę, która celowo pominęłam :). Zresztą przy tego typu sałatkach są nieograniczone możliwości modyfikacji. Zdrowa i lekka,a jednocześnie syta. Pychota!

Przypominam, że dzisiaj do północy czekam na wasze konkursowe pomysły na letnie ciasto.! Szczegóły tutaj :)


SKŁADNIKI:
mix sałat z rukolą
starta marchewka
jajko
pomidorki koktajlowe
czarne oliwki
sól
pieprz
dressing: 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka musztardy Dijon, 4 łyżki oliwy



Jajko ugotuj na twardo i ostudź.
Sałaty rozłóż na talerzu, na nich wysyp startą na tarce o dużych oczkach marchew. Poukładaj pokrojone pomidorki, oliwki oraz jajko. Sałatkę posól i popieprz.
Wszystkie składniki na dressing umieść w szklaneczce i dokładnie wymieszaj.
Sałatkę polej sosem przed podaniem.




6 komentarzy:

  1. Kolorowe zdrowie na talerzu! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię sałatki z dodatkiem jajka, zwłaszcza tak pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie kolorowa! W sam raz na taki upał jak dziś u nas...gdy nie chce się gotować :)

    OdpowiedzUsuń